Průměrná žena spálí činností zvanou „shopping“ 385 kalorií za týden (tolik mají třeba dvě sklenky vína či půlka mrkvového koláče.) Za rok ujde během nakupování 248 kilometrů (to odpovídá vzdálenosti mezi Prahou a Vídní!). Asi vás nepřekvapí, že téměř všechny z 2 000 dotazovaných žen uvedly, že je nakupování rozhodně těší více, než hodina strávená v posilovně.

Nakupování = 5 km týdně

Podle studie provedené pro britský nákupní řetězec Debenhams stráví žena týdně brouzdáním po obchodech 2,5 hodiny a ujde zhruba 5 kilometrů. Pro srovnání – muži věnují nákupům jen 50 minut týdně a ujdou jen 2,5 kilometru. Žena ujde při nakupování 7 305 kroků (denně se doporučuje ujít 10 000 kroků), když k tomu ještě připočteme tašky plné nákupů, je to už docela slušný trénink.

KAFE.cz zjistilo:

3 hodiny = 1 Big Mac
Vědci spočítali, že se při tříhodinovém nakupování spálí 495 kalorií. Tolik jich obsahuje například jeden Big Mac. Za dvě hodiny spálíte zhruba 283 kalorií čili jednu kávu latté.

Jak ženy nakupují

Devět z deseti dotázaných žen přiznalo, že nakupování bere jako lehčí trénink, a že se tudíž na ně náležitě oblékne, volí pohodlné kalhoty a sportovní obuv. Třetina žen uvedla, že se na větší nákupy vydává jednou týdně a osm z deseti žen se svěřilo, že nakupují delší dobu, pokud jim dělá společnost přítelkyně. S tou také často dělají přestávky na kávu nebo na oběd. Ženy, které berou nakupování vážně, ovšem pauzy nedělají a nakupují až do úplného vyčerpání.

Minuta nákupů – a pět kalorií je fuč

Každou minutu nakupování spálí žena asi pět kalorií, ročně to tedy vyjde na 48 tisíc kalorií. Každý měsíc podnikne průměrná žena 11 větších nákupů, což jí celkem trvá 13 hodin.

Tipy KAFE.cz: Jak ještě spálit kalorie – samozřejmě zábavně

  • Samozřejmě sexem. Stačí patnáct minut orálního sexu a kalorie ze skleničky vína, které jste si dopřála, rázem ztratíte.
  • Máte výčitky, že jste si na večeři dala pizzu? Nevadí. Stačí 26 minut milování a energie z půlky pizzy je pryč. Pokud chcete přijít o všechny kalorie z tohoto jídla, musíte však sex protáhnout na 52 minut.
  • Na hamburger a hranolky budete potřebovat ještě víc – tedy pokud po nich nechcete přibrat. V tomto případě bude třeba 53 minut francouzského líbání.
  • Hubnout může i váš partner, a to ještě předtím, než vůbec k něčemu dojde. Stačí, když vám bude rozepínat podprsenku – ovšem jen jednou rukou. Jen tímto úkolem své tělo připraví o 18 kalorií.

Vtipy KAFE.cz

V obchodě si žena zkouší již asi hodinu různé modely a nakonec prohlásí k prodavačce: „Co říkáte té halence? Ta mi sluší asi nejvíce.” „Ano, v té jste přišla.”

Říká manželka manželovi: „Já jsem tak roztržitá. Chtěla jsem ti koupit kravatu a koupila jsem si kabelku.“

Průměrná rychlost pohybu ženy v obchodě = 2000 Kč/hod.