Od začátku

Ve chvíli, kdy dorazí do regálu, už za sebou mají dlouhou cestu. Tropické druhy se většinou sbírají nedozrálé a barvu i chuť musí nabrat po cestě. Šokem, který jim připravíte a uložením do chladu nebo vlhkého prostředí, je připravíte o zbytky vitamínů, které v nich zůstaly.

Vosk

Absolutní novinkou na trhu jsou voskové ubrousky a sáčky, které si velice snadno vyrobíte doma a podpoříte své ekologické cítění. Pečivo uchovávají dlouho vláčné a zabraňují plísním a stejnou práci odvádí i v lednici. Chlad ještě více podporuje efekt sáčků. Jsou-li znečištěné, omyjte, usušte a znovu použijte.

Bez bakterií

V lednici se velice rychle množí bakterie. Nejúčinnější zbraní je udržování čistoty. To můžete podpořit chytrými pomůckami. Antibakteriální podložky z ethylen-vinyl acetátu jsou ohebné a dají se snadno zastřihnout tak, aby pasovaly do každé lednice. Zabraňují přenosu plísní a nekontrolovatelnému množení. Nepotřebují speciální péči, ale jen otření vlhkým hadříkem s kapkou přírodního prostředku.

Přírodně

Lednice potřebuje pravidelný úklid, ale chemické koktejly nejsou to pravé. Stejně jako při úklidu domácnosti, i tady vsaďte na přírodní ingredience. Namíchejte slabý odvar vody a octa a poctivě vydrhněte poličky, šuplíky i všechny spáry. Nepříjemného zápachu se zbavíte malou miskou s namletou kávou, rozpůleným jablkem, sáčkem s rýží, nastrouhanou kůrou z pomeranče nebo kousky dřevěného uhlí.

Pryč s tím

Bylo to už stokrát napsáno a stejně je většina lednic přeplněná a plná potravin, které v nich nemají co dělat.

  • Chleba
  • Olivový olej
  • Citrusové plody (pomeranče, limetky, mandarinky, pomela)
  • Rajčata
  • Brambory
  • Avokádo
  • Čokoláda
  • Banány
  • Nakládačky
  • Vejce - záleží na vašich preferencích, chlad jim neublíží, ale ve sklepě by jim bylo mnohem lépe

Pamatujte, že nemá smysl přehánět to s obaly, ve kterých se potraviny zbytečně dusí, a vymezte pro každý kousek místa, aby se kolem jogurtů a zeleniny nehromadila vlhkost.