Droždí

Pekařské droždí je surovina z živých buněk kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae. K jejich rozmnožování je třeba cukru a jedna kostka droždí těchto kvasinek obsahuje desítky miliard.

Zdraví prospěšné

Droždí není jen mdlá kostka, která přeměňuje cukry z mouky na alkohol a oxid uhličitý, který způsobuje rychlé kynutí těsta. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, bílkoviny a chrom a prospívá zdraví. Drožďová polévka na pohled nezaujme, ale pročistí tělo a zbaví aftu.

  • vyživuje pokožku
  • zlepšuje zrak
  • zklidňuje trávicí systém
  • pozitivní působí na činnost srdce a nervový systém
  • reguluje uvolňování energie
  • bojuje s nespavostí a depresemi

Náhražka

Výroba droždí začíná už v laboratoři, kde se v cukrovém prostředí s přídavkem kyslíku a živin kvasinka velice rychle rozmnožuje. Droždí prochází fermentací. Z kvasničného mléka se odstraní zbytky vody a suchá hmota je připravena ke konzumaci nebo balení.

Droždí jde ale velice snadno nahradit.

Jeden z ověřených raceptů radí: smíchajte jednu lžičku cukru s jednou lžící hladké mouky a k tomu přilejte 100 ml piva. Dobře promíchejte a nechte stát do rána u tepla. S pečením můžete začít prakticky okamžitě. Toto množství odpovídá jedné kostce droždí.

Další recept doporučuje použít tyto suroviny: 500 gramů brambor, 60 gramů cukru, 2 lžíce piva, voda

Postup: Brambory uvařte, oloupejte, prolisujte a smíchejte s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá kaše. Cukr rozpuštěný v pár lžičkách vody (čím míň, tím líp) vmíchejte do bramborové směsi, odložte na teplé místo a dejte kynout. Po chvíli přidejte dvě lžíce piva a nechte v teple pracovat minimálně 24 hodin.

Recept na domácí housky

Jako bonus přikládáme recept na výborné housky podle cukrářky Ivety Fabešové.

Budete potřebovat:

400g hladké mouky

250g vlažné vody

50g oleje

lžičku cukru a lžičku soli

25g droždí

Vše smícháme nejlépe v mixéru, nelepivé těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 10 dílků. Z každého vytvarujeme houstičky podle vlastní fantazie. Troubu předehřejeme na 230 stupňů a lehce nakynuté houstičky v ní pečeme asi 12 minut.