Také máte v bytě černé díry? Ty temné kouty, ve kterých se skrývají staré přehozy na gauč, desítky zavařovacích sklenic nebo nefungující kuchyňské roboty? Anebo vám při otevření skříně s oblečením padají na hlavu věci, které jste na sobě neměla už rok a půl? Pryč s nimi! Přinášíme vám sedm otázek, které byste si měla položit nad každou věcí, než se rozhodnete si ji ponechat nebo vyhodit.

Mohlo by vás také zajímat: Profesionálky radí: Rychlé tipy na úklid

Opravdu to používám?

Takový strojek na výrobu domácích těstovin je hezká věc. Ale kolikrát za posledních – řekněme – pět let jste vyráběla domácí těstoviny?

Kolik těchto věcí skutečně mohu využít?

Tak například, kolik šálků na kávu skutečně používáte? Většina z nás se jen výjimečně dostane do situace, kdy by podávala kávu víc než šesti lidem naráz. Ovšem naše poličky okupují celá stáda hrnků, ke kterým jsme přišli jako slepí k houslím: hrnek s firemním logem, hrnek zděděný po předchozím nájemníkovi, hrnek s vtipným nápisem, který jsme dostali jako dárek a už ani nevíme od koho...

Funguje to?

Anebo to už dva roky skladujete a plánujete si, že to určitě necháte opravit? Pak to buď opravdu nechte opravit – HNED – nebo to vyhoďte. Pokud jste bez té věci vydržela tak dlouho, pravděpodobně ji nepotřebujete.

Umím to používat?

Odšťavňovač, zmrzlinovač a podobné kuchyňské vychytávky se mohou jevit jako skvělý dárek. Obdarovaného však od používání často odradí už mnohastránkový návod, který je nutno prostudovat. A tak přístroj leží v polici a sedá na něj prach...

Nenechávám si to jen ze zdvořilosti?

Dáreček od maminky nebo od tchyně vám může zbytečně zabírat místo v bytě celá léta jen proto, že je vám trapné ho vyhodit.

Nechávám si to na památku?

Dobrá. Ale dejte pozor, abyste neměla příliš mnoho „památek“ na jednu a tutéž událost. Tak například, svatební cestu do Paříže vám docela dobře může připomínat malá stříbrná Eiffelovka, kterou jste si odtamtud přivezla. Nemusíte skladovat i láhev od vína, které jste tam tehdy s vaším současným manželem vypili.

Je to nahraditelné?

Ano, výjimečně se může stát, že se zbavíte nějaké překážející věci a někdy v budoucnu se ukáže, že ji přece jen potřebujete. V tom případě si položte otázku: je daná věc nahraditelná?

A teď naše nejdůležitější, univerzální rada:

  • Jste-li na pochybách, vyhoďte to! Anebo to darujte na charitu, případně se pozeptejte přátel, jestli by danou věc nemohli využít. Potom se můžete starých krámů zbavovat bez výčitek svědomí.