Přestože je v českých zahradách stále hojně vidět levný plastový nábytek, přirozeněji působí přece jen přírodní materiály, zejména dřevo. V našich zeměpisných šířkách se můžeme setkat převážně s nábytkem ze smrku nebo borovice, případně z modřínu, dubu nebo buku. Méně často je k vidění akát, kaštan nebo jasan. Dražší, ale také mnohem odolnější, jsou pak cizokrajné dřeviny, jako je teak, bambus nebo ratan.

Přehled nejčastějších dřevin

Nevíte, co od které dřeviny očekávat? Tady je malý přehled jejich kladů a záporů.

1. Akát

Dřevo stromu, který lesní hospodáři běžně považují za plevelný, se vyznačuje vysokou přirozenou trvanlivostí a houževnatostí. Nábytek z akátu je odolný vůči povětrnostním vlivům i působení houbových chorob dřeva. To ovšem platí jen při dobré údržbě, na kterou se nevyplatí zapomínat.

2. Borovice a smrk

Nábytek z borového a smrkového masivu je široce rozšířený, zejména díky své cenové dostupnosti. Na druhou stranu odolnost není zrovna jeho silnou stránku. Vyžaduje častou a velice pečlivou údržbu.

3. Teak

Mimořádná dřevina znamená mimořádný nábytek. A to v mnoha směrech. Je mimořádně odolný, mimořádně nenáročný na údržbu a bohužel také mimořádně provětrá vaší peněženku. Pokud ale toužíte po elegantním nábytku, který vám vydrží celý život – tak jste na správném místě.

4. Ratan

Tento exotický materiál v sobě skrývá celou řadu výhod. Je pevný a zároveň pružný, lehký a prodyšný, odolný a snadno se udržuje. Nábytek stačí čas od času omýt vodou, klidně ho můžete i vysprchovat. Při zakoupení kvalitního ratanového nábytku máte jistotu, že vás přežije. Druhou jistotou je, že ho nepořídíte zrovna lacino.

5. Bambus

O kvalitách bambusu není třeba dlouho hovořit. Za vše hovoří fakt, že právě bambus se v Asii používá při stavbách jako lešení. Je lehký a velice odolný. Nábytek z bambusu je v drtivé většině ruční práce, a tu je nutné dobře zaplatit.

Tip Kafe.cz: Jak udržovat zahradní nábytek?

Dřevěný nábytek bývá předem ošetřený tlakovou impregnací. Přesto především měkké dřeviny vyžadují pravidelnou údržbu povrchové úpravy. Může se jednat o obnovu krycího nátěru nebo aplikaci olejových laků či pigmentovaných lazur. Každý z prodejců zahradního nábytku by měl být schopný přesně poradit, jakou péči mu poskytnout. Renomovaní prodejci navíc k nabízenému zboží přikládají návod k údržbě. Tvrdé cizokrajné dřeviny, jako je například teak, vyžadují minimální údržbu, přesto je nezapomínejme několikrát do roka omýt vlažnou vodou a alespoň jednou za rok ošetřit speciálními přípravky na bázi oleje.

Patří do zahrady kov?

Názory se různí. Zapřísáhlí příznivci přírodních materiálu tvrdí, že kov podobně jako plast nemá na zahradě co pohledávat. Kov je nicméně velice dobře tvarovatelný materiál a na rozdíl od plastu nepůsobí nepřirozeným, laciným dojmem. Zahradní nábytek z kovu pak dokáže dát v mnoha případech zahradě opravdovou eleganci, s chladem kovu si lehce poradí čalounění z textilu nebo kůže. Nevýhodou kovu je ale jeho zranitelnost. Stačí pár škrábnutí, zanedbání pravidelné údržby a nepřítel rez se rychle ozve. Pokud se tedy právě pro tento materiál rozhodnete, musíte počítat s poměrně častými nátěry přípravky proti rezivění a zajistit nábytku suché skladování v chladných měsících.

Kafe.cz zjistilo: Kde se vzal teak?

Velice tvrdé a přitom lehké. Odolné proti větru, dešti, slunci a škůdcům. Takové je dřevo získávané ze stromu Tectona grandis, kterému se u nás říká dub indický. Indie ale není jediným místem, kde tyto stromy najdete – rostou také v Indonésii, Americe nebo na černém kontinentu. Dub indický běžně dorůstá výšky okolo 40 metrů a jeho obvod činí úctyhodné tři metry. Nejlepší dřevo strom poskytuje mezi 60. až 90. rokem svého života. Mimochodem, víte k čemu bylo původně využívané teakové dřevo? Ke stavbě lodí a výrobě vesel! Tato tradice byla započata na indonéském ostrově Jáva, kde také údajně vyrostla vůbec první teaková plantáž.