Skvrn a špíny nejen na toaletě se lze zbavit i bez čisticích přípravku na bázi chloru. Chlorové dezinfekční a čisticí prostředky jsou nejen toxické, ale mohou také vyvolávat alergické reakce. Povrch keramické vrstvy mísy se pravidelným a dlouhodobým používáním naleptává, a do takto narušeného povrchu se špína usazuje mnohem snadněji. Nezanedbatelná je i ekologická zátěž, která je s výrobou organických sloučenin chloru spojena.

Vyzkoušejte náš postup, který používaly již naše babičky. Ocet, respektive koncentrovaná kyselina octová si velmi dobře poradí nejen se zápachem a zatuchlinou z kanalizace, ale velmi dobře rozpustí i vápenné usazeniny. Vybavte se jen trpělivostí a případně starým dobrým gumovým zvonem. Ocet potřebuje mnohem delší dobu působení, nejlépe přes noc, jen tak dosáhnete kýženého efektu. Vždyť tento velmi jednoduchý způsob už znali v antice. A ne nadarmo je nazýván pokladem domácnosti.

Na ucpaný odpad můžete vyzkoušet také osvědčenou kombinaci octu a jedlé sody. Sodu nasypte do sifonu, přilijte přibližně 200 ml octa a po chvilce působení zalijte vroucí vodou. Někdy jedna aplikace nestačí a postup je nutno opakovat. Ale pro čistou domácnost bez chemie a zápachu to stojí za to.