Ano Vánoce jsou za dveřmi a nám ke šťastnému a spokojenému prožití zbývají poslední dvě věci – příjemná: koupit stromek, nepříjemná: koupit kapra a zabít.

Když už má to nebohé zvíře zemřít, ať je na štědrovečerní tabuli co nejlepší. V tom případě je lepší, pokusit se ho uchovat několik dní ve vaně a se zabitím počkat. Tedy pokud na to vy, nebo vaše drahá polovička máte koule (na to zabíjení, ne na to čekání, pochopitelně).

Koupě a péče

Uvědomte si, že kapr je oslabený po velkém stresu: Co za poslední měsíc prožil – výlov, převážení do sádek a nakonec pobyt v přeplněné kádi. Tudíž s ním jednejte co nejšetrněji. Nejen proto, že je to lidské, ale protože by další šok nemusel přežít.

Kapra kupte co nejblíže domovu. Vykašlete se na hledání nejlepší ceny a tahání kapra z druhé strany města, jen protože byl o 15 Kč levnější. Možná tak ušetříte víc, protože nebudete muset kupovat druhého.

Koupeného zabalte do vlhké prodyšné látky a odneste domů. V žádném případě nedávat do igelitky!

Doma mějte připravenou napuštěnou vanu, aby vyprchal chlór. Voda musí být co nejstudenější.

Zabití

Zabití kapra není složité, ale potřebujete pevnou rozhodnou ruku a odhodlání skutečně to udělat. Kapra vylovíme z vany – pozor klouže a mrská sebou! Položíte a počkáte třeba i 2 minuty, aby se uklidnil. Přidržíte hadrem (aby neklouzal), pak ho omráčíte silnou ránou paličkou do hlavy.

Zabijete ho tak, že mu přerušíme žaberní oblouky, a to tak, že nadzvednete skřele a přeříznete nožem či přetrhnete prstem.

Očištění porcování

Po zabití nechápe kapra ležet několik minut, aby vykrvácel. Pak očistíte šupiny. To je velice pracné. Dobře k tomu poslouží lžíce nebo obrácená strana nože. Pozor, šupiny létají opravdu všude!

S kucháním neotálejte, aby se kapr nezačal kazit! Při kuchání postupujeme tak, že najdeme pod ocasem řitní otvor, u něj vsuneme do břicha krátký ostrý nůž a opatrně jej táhneme směrem k hlavě. Neřežeme hluboko jen asi 1-2 centimetry

Pozor abyste nepoškodili žlučník, který se nachází těsně pod hlavou, přibližně v hloubce řezu! Když máte řez hotový, vsuneme ruku do otvoru, přerušíme spoje a vyjmete vnitřnosti.

Pak už můžete kapra naporcovat.

A to je celé. Teď utíkejte za babičkou, ať vám prozradí svůj tajný recept na vánočního kapra. Pokud vaše babička zrovna drží bobříka mlčení, nevadí, na spřáteleném webu Kuchyne.cz jich najdete spoustu a výborných!