Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) asi 15 % párů v plodném věku vyhledá lékařskou pomoc pro neplodnost. Zatímco dříve se s neplodností potýkaly spíše ženy, v posledních pěti letech se příčina přesouvá na muže. Neúspěšná snaha o otěhotnění je v 50 % případů zapříčiněna nekvalitními spermiemi. Mezi faktory, které kvalitu spermií negativně ovlivnují, patří znečištěné životní prostredí, stres, konzumace alkoholu a kávy, cigaretový dým, užívání léků, drogy, elektromagnetické pole a radioaktivita. Důležitou roli hraje i strava, nedostatečný pohyb a sedavé zaměstnání. Významné je ovšem i to, co muži pijí.

Negativní vliv hormonů na mužskou plodnost

Přední světové vědce znepokojuje fakt, že se do povrchových vod dostávají zbytky léků a hormonální antikoncepce, které ani nejmodernější čističky nedokážou odstranit. Analýzou pitné vody České republice byla zjištěna přítomnost těchto estrogenů: 17-beta-estradiolu, estriolu, estronu, 17-alfa-ethinylestradiolu, mestranolu a norethisteronu.

Hormony jsou v kohoutkové vodě sice obsažené ve stopovém množství, ale nejde ani tak o množství jako o jejich dlouhodobé působení, a hlavně vzájemnou kombinaci s dalšími látkami, jejichž dopad si vědci netroufají odhadnout. Vliv ženských hormonů na muže je přitom značně negativní. Spermie jsou kvůli nim pomalé a snižuje se i jejich počet. Bohužel neplodnost u mužů je častokrát mnohem hůře léčitelná než u žen.

Zdravý životní styl je základ

Chcete-li se působení hormonů vyhnout, je lepší volit vodu z podzemních zdrojů, například minerální, která je proti znečištení chráněná vrstvami hornin. Taková voda se pak nemusí ani složitě chemicky upravovat a čistit. Kromě kvalitního pitného režimu dbejte na pravidelný sport, vyváženou stravu, omezte alkohol a nekuřte, to vše je základ k úspěšnému početí vytouženého potomka.

Mohlo by vás také zajímat: Nemohu otěhotnět I: Problémy má každý šestý pár