Chtěla jsem mít nanejvýš tři děti. Ale mám čtyři. Dvakrát za sebou dvojčata! Umí si to vůbec někdo představit?

Vyhlaste mobilizaci!

Odpovídá PhDr. PETR ŠMOLKA, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Tak především: Libuše se nemá za co stydět! Natož pak za nutkavou touhu se vším praštit a na chvíli utéct. Namísto studu by se mohla pokusit o logistický zázrak. Vyhlásit v rodině a mezi přáteli všeobecnou mobilizaci, „zapojit klidně i nevojáky“ a rozprášit alespoň na dva až tři dny svá robátka do jejich laskavé péče. Třeba i do nelaskavé, už malé děti bývají totiž mnohem odolnější, než by se na první pohled zdálo. Jinak hrozí, že milovaní lezouni skončí na čas v nějakém dětském domově. Kdo by se o ně asi staral, až se jejich maminka totálně zhroutí!?
  • Souběžně by však bylo moudré nalézt řešení i pro dny všední, pro ty, co přijdou poté, až mobilizace skončí. Kontakt se sociálním odborem příslušného městského úřadu by byl nepochybně namístě. Není vyloučené, že by Libuše mohla mít nárok na nějaké sociální dávky, případně na jinou formu pomoci při hledání chůvy nebo vhodných jesliček třeba alespoň pro dva starší kluky.
  • Libušin manžel zatím dělá, co může. Ono mu, upřímně řečeno, nic jiného nezbývá. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že ještě dost dlouho dělat bude. Přinejmenším do chvíle, než se spolu vyhrabou z nejhoršího. Děti trochu odrostou, oni dva se po čase zase trochu volněji nadechnou a chvíli se možná budou opájet vizí sladkých zítřků. Teprve poté se možná ale v plné síle projeví nahromaděná únava. Pak si muž možná uvědomí, že si svou ženu už nedokáže vybavit jinak než v otřepaných džínách a s urousanými vlasy, zatímco okolní svět je plný lákadel. Není snadné jim nepodlehnout.
  • I zde však platí, že prevence je lepší než následná léčba (viz moje nová kniha Jak přežít mateřskou, která se zabývá dopadem mateřské dovolené na partnerské vztahy). Proto by už nyní aspoň někdy měl mít možnost vidět ji jinak. A také už dnes by měl mít příležitost ji chviličku postrádat. Například během těch pár mobilizačních dní.