Nejdřív si ujasněte kompozici

Než se vypravíte pro materiál, je důležité si ujasnit několik věcí. Nejzásadnější je barevnost mozaiky. Bude ladit s malbou, nebo spíše korespondovat s doplňky? Bude tvořena z několika odstínů jedné barvy nebo bude pestrá? Pojmete ji spíše abstraktně nebo se pokusíte o nějaký symbol či obraz uvnitř mozaiky? Teprve až si odpovíte na těchto pár otázek, vyrazte na nákup.

Co je potřeba a kde to sehnat

Dlaždice jsou základním prvkem. O barevných odstínech jste již rozhodnuta, teď zbývá ještě sehnat takové, které by odpovídaly vaší představě. Dlaždice koupíte v kterémkoliv obchodě se stavebním materiálem nebo s vybavením domácnosti, zhruba od 100 Kč za metr čtvereční. Přeměřte si plochu, kam chcete mozaiku aplikovat. Rozhodněte se, jaká barva bude dominovat nebo jestli budou barvy vyvážené a tomu přizpůsobte množství. Dalším nezbytným výrobkem je lepící tmel, jeho menší balení stojí kolem 150 Kč. Pohodlnější je koupit už namíchaný, ale kvalitní je i ten sypký, který si jednoduše namícháte sama. Dále zbývá ještě „hladítko“, kterým budete tmel nanášet.

Tipy Kafe.cz

Kladivo do ruky – a papouška

Materiál máte doma, takže vzhůru do práce. Dlaždice roztlučete na kusy tak velké, jak se vám budou hodit. Záleží také na vaší trpělivosti, zručnosti a představě výsledku. Naneste tmel na ne příliš velký kus a začněte tvořit mozaiku. Velké mezery mezi různými kusy dlaždic eliminují speciální nůžky, kterým se říká papoušek. Skvěle okrojí dlaždice podle vaší představy. Ty pak do sebe budou harmonicky zapadat.



Poslední krok – spárování

Pokrývá originální mozaika část nebo dokonce celou zeď vašeho bytu? Pak zbývá už jen zkulturnit mezery mezi dlaždicemi. Vyberte vhodnou barvu, buď již namíchanou, nebo si ji můžete namíchat doma. Příjemně působí třeba „jasmínový“ odstín. Ke spárovačce můžete koupit pomůcku ve tvaru obří injekční stříkačky a hlavně stěrku – nanášejte a stírejte. Na úplný závěr si svůj výtvor vyleštěte a kochejte se báječným, originálním kouskem vašeho bytu.