Práva a povinnosti

Vánoce jsou za námi a obchodníci se potřebují zbavit zboží, které před svátky nenašlo své kupce. Do regálu se tlačí nové kolekce a staré kousky se vyprodávají za směšné ceny. Situace ale není tak horká, jak se na první pohled zdá. Prodejce i přes ohromné slevy vydělá, jen těžko by mohl jít pod nákupní nebo výrobní cenu. Stejně jako on si může stanovit částku, za kterou je ochotný produkt prodat, i vy máte právo nahlédnout pod pokličku jeho často nekalých praktik, které mají za úkol vytáhnout z vás po stovkách pořádný balík peněz.

Počty

Před Vánoci lidé ztrácí pojem o hodnotě peněz a jsou ochotní utratit za stejné zboží mnohem vyšší částky. Toho mnozí prodejci zneužívají a už na začátku listopadu uměle zvýší původní ceny. Praktiku, která ošálí zákazníka, ale zákonem je nepostižitelná, nejlépe pochopíte na následujícím příkladu:

Skutečná původní cena: 2000 Kč

Uměle navýšená cena: 3000 Kč

Sleva po Vánocích: 50 %

Cena po slevě ze skutečné původní ceny: 1000 Kč

Cena po slevě z uměle navýšené ceny: 1500 Kč

Pokud obchodník zariskuje a slevu vypočítá jen z uměle navýšené částky, vydělá neuvěřitelných 500 Kč. Může však zahrát na city zákazníka a jít na to jinak. Nedá slevu jen polovinu, ale 60 % a nakupující získá pocit, že dostal extra nabídku. S radostí koupí a nehledí na to, že prodejce mu slevu vypočítal ze smyšlené částky a ve finále (na našem příkladu) i tak 200 Kč vydělal.

Prozíravost

Do výprodeje se dostane spousta zboží z levné konfekce i luxusní móda a elektronika. U té se dá na internetu dohledat vývoj cen a odhalit, jak moc si obchodník se zákazníky pohrává. Nejvyšší sleva není vždy ale ta nejvýhodnější. Co se týká oblečení, vyplatí se kvalitní kousky v řádech tisíců korun, které jsou běžně za vašimi finančními možnostmi. Vlněné kabáty, kožené boty a kabelky a oblečení z přírodních materiálů bývají po většinu roku poměrně drahé a v období slev mohou svou nižší cenou příjemně překvapit. Navíc získáte jistotu, že se jedná o věci, které přežijí několik sezón. Nekvalitní oblečení, které navíc podléhá podvodným slevám, vám neudělá vítr v peněžence hned v lednu, ale o půl roku později budete muset podobné věci kupovat znovu a tentokrát za plnou cenu.

Vím, jak to chodí

Stejně jako se nevyplácí chodit do supermarketu hladoví, nevyrážejte na nákupy oblečení s naditou peněženkou a touhou „něco“ ulovit. Zní to sice lehce mentorsky, ale sepište si starý a dobrý seznam toho, co skutečně potřebujete a navštivte jen ty obchody, kde byste mohla vysněné kousky najít.

Dolaďujte – kupujte jen to, co zapadá do vašeho stylu a máte s čím kombinovat

Počítejte – zapište si všechny hodnoty a v klidu přepočítejte, jde-li skutečně o výhodnou nabídku

Pohrozte – nenechte se napálit, i na zboží ve slevě, není-li jeho cena nižší kvůli vadě, máte dvouletou záruku

Nezásobte se – nekupujte si věci do zásoby, ale jen pro aktuální sezónu a šatník, za rok totiž budou v kurzu úplně jiné trendy

Odlište se – zboží ve slevě si koupí mnohem více zákazníků a riziko, že potkáte ženu ve stejném svetru, je poměrně vysoké