Myslíte si, že nejlevnější cesta z Prahy do Brna je vlakem? Tak to jste na omylu! Zjistili jsme za vás, co je nejvýhodnější, abyste co nejméně zatížila rodinný rozpočet.

1. Autobus

Cesta po nejfrekventovanější české dálnici patří sice k nejrychlejším způsobům dopravy mezi Prahou a Brnem, avšak má své nevýhody. Stačí nějaká nehoda kamionu, která bývá velmi častá a na dálnici můžete strávit i několik hodin. Když se ale zadaří a dálnice je volná, je doprava autobusem poměrně rychlá a pohodlná. Autobusy navíc jezdí ve velmi častých intervalech, ve všední dny i po půl hodinách. Ceny jednotlivých společností se dosti liší, avšak za nižší cenu musíte čekat i menší komfort.

Na kolik vás vyjde:

Student Agency: Nabízí několik tarifů. Pokud si koupíte jízdenku na pevné datum, zaplatíte 200 Kč za jednu cestu. Jste-li majitelem kreditní jízdenky (a pokud ne, zdarma se jím můžete stát), platíte pak 165 Kč za jeden směr. Děti platí 100 Kč.
Eurolines: 200 Kč (jedna cesta), nebo 390 Kč (zpáteční), děti 100 Kč (jedna cesta), anebo 190 Kč (zpáteční).
Tourbus: 135 Kč (jedna cesta), anebo 260 Kč (zpáteční)

2. Vlak

Cestování vlakem má tu výhodu, že při něm neuvíznete na dálnici a neuletí vám tak například letadlo. Muži často argumentují tím, že je pohodlnější, neb se dá projít v uličce a v klidu si zajít na toaletu. Pokud ale necestujete Pendolinem, cesta je delší než autobusem, v případě Pendolina je stejná. A ve všech případech pak dražší!

Na kolik vás vyjde:

Ceny se liší v závislosti na konkrétním spoji, a také na tom, jste-li majitelkou zákaznické karty. Pokud ne a cestujete 2. třídou, počítejte s cenou cca 317 Kč za jednu cestu, v případě cesty první třídou pak 475 Kč za jednu cestu.

3. Auto

Cestování autem se v dnešní době často vyplatí – a to je i případ cesty mezi Prahou a Brnem. Stačí, abyste jeli ve dvou, a už vás cesta vyjde výhodněji. A co teprve když jede na výlet celá rodina!

Na kolik vás vyjde:

Cesta po dálnici je dlouhá 200 km, je však třeba počítat alespoň s 220 km. Při spotřebě 7 l/ 100 km a benzínovém motoru počítejte s 15,4 litry benzinu na jednu cestu, tudíž cca se 432 Kč (při ceně 28 Kč/ litr) za jednu cestu.

4. Letadlo

I když na trase mezi Prahou a Brnem létají pravidelné linky a co se rychlosti týká, jde o ten nejlepší způsob. Finančně se vám rozhodně nevyplatí.

Na kolik vás vyjde:

Ceny se liší, avšak počítat musíte s minimální cenou 1 600 Kč za jednosměrnou letenku a asi 630 Kč za letištní taxy.

Kafe.cz zjistilo: Jak cestujete mezi Prahou a Brnem?

Lidka (36 let):
„Jedině autem, a to i když jedu sama. Je to pro mě rychlejší a maximálně pohodlné. Pokud beru i rodinu, tak navíc dost ušetříme.“
Klára (38 let):
„Cesta po dálnici D1 je pro mě noční můrou, a tak jezdím zásadně vlakem. Nevadí, že je dražší, ale mě plně vyhovuje. Jezdím ale zásadně první třídou.“
Ivana (26 let):
„Vlaky nesnáším, autem jezdím minimálně, a tak mám jedinou možnost – autobus. Podle mě má výhody – máte jisté své místo, nikdo vás tam neobtěžuje a pokud nezůstanete v koloně na dálnici, jste v Brně poměrně rychle.“