Zní to neuvěřitelně, ale uprostřed polí střední Moravy, v hustě obydlené oblasti, se nachází světový přírodní unikát, pravděpodobně nejhlubší zatopená propast na světě (oficiálně ji zatím překonává jen italská propast Pozzo del Merro s hloubkou 392 metrů), kterou se až do dnešních dnů stále nepodařilo přesně změřit. Nachází se na pravém břehu řeky Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic na Moravě nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní.

Na dně je tzv. Jezírko, pod jehož hladinou se teprve otevírá unikátní podzemní svět. Ten už řadu let prozkoumávají speleopotápěči z organizace ZO ČSS 7-02 Hranický kras Olomouc za pomoci polských kolegů. Zatím nejhlouběji se dostal Krzysztof Starnawski, když sestoupil do hloubky 225 metrů, ovšem sondu se mu podařilo spustit až do hloubky 384 metrů. Díky grantu National Geographic Society však průzkum nadále pokračuje a dá se očekávat, že i tento rekord brzy padne. Odborníci totiž odhadují, že propast by mohla dosahovat i hloubky přes 700 metrů!

Pokud se chcete s touto zajímavou lokalitou blíže seznámit a zároveň se setkat s redakcí National Geographic, máte možnost v sobotu, 15. srpna 2015 od 14 do 16 hodin přímo u ohrazeného vstupu do Hranické propasti. Nejpohodlnější cesta sem vede z vlakového nádraží v Teplicích nad Bečvou po značené turistické cestě, která se dá ujít za dvacet minut.

Pro prvních sto dobrodruhů je připravena pozornost od National Geographic. Odnesete si památeční kartu, dárek a každý z vás si bude moci prolézt náš „expediční teréňák". Pro děti prvních příchozích bude také připraveno malé osvěžení.