Foto: Isifa

Anežka vstává před pátou, aby byla v půl sedmé na stadionu. Odmalička dobře bruslí, takže její otec usoudil, že z ní bude krasobruslařka.

Po hodině na ledě se rychle převlékne a celá splavená utíká do školy, aby přišla včas. Pokud se zpozdí, dostane poznámku, za což ji otec potrestá domácím vězením.

Nemá žádný čas

„Anežka se naučí disciplíně, bude mít silnou vůli a v budoucnu se jí to mnohokrát zúročí,“ vysvětluje zeť své počínání.

Anežce buďte oporou, ne však jako spiklenec!

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Verze příběhu, kterou nám Miroslava nabízí, má celkem jednoznačně dány „role“. Pronásledovatele tu zřetelně hraje Anežčin otec, vnučka je bezbranná oběť, zatímco babička do jisté míry bezmocná zachránkyně. Anežčině matce je ponechána pouze okrajová funkce pozorovatelky a občasné glosátorky, i když právě její pohled by mohl být zajímavý! A kam by se celý příběh posunul, pokud by mohl svou verzi nabídnout přímo zeť? Bez znalosti jejich postojů nemůžu situaci v rodině pořádně zhodnotit, ale jen nabídnout pár obecných glos.
  • Zcela nesporné je, že zeť Miroslavě zrovna k srdci nepřirostl. Je to ale otec její vnučky, a tak jí nezbude, než aby se s ním pokusila aspoň o korektní vztahy. Vždyť není nutné, aby se navzájem milovali, na případné otevřené nepřátelství by však doplatila především Anežka a tím i babička sama. Stačí, pokud bude mít její otec pocit, že od ní chodí nějak naočkovaná a kriticky vyladěná. Těžko se mu divit, pokud by jejich kontakty nadále zrovna nepodporoval.
  • Co tedy dnes Miroslava může dělat? Nesporně se může pokusit udržet si vztah s Anežkou, aniž by se z nich dvou staly spiklenkyně proti jejímu tatínkovi. Toto téma je opravdu lepší vynechat. Už proto, že jakmile se v dramatickém trojúhelníku záchranář začne příliš aktivizovat, zvýší se souběžně i aktivita pronásledovatele a v důsledku pak trápení oběti. Paradoxně jako nejnadějnější vidím scénář, kdy se oběť svému pronásledovateli postaví sama. Však Anežka si už své cestičky začíná hledat! Jsou a budou asi krkolomné, avšak časem zřejmě uspěje. A její táta se bude muset smířit s tím, že další Ája Vrzáňová se konat nebude. Nebo aspoň ne v jejich rodině!