Mýtus č. 1: Nesmíte užívat žádné léky

"Za zvlášť citlivé období se považuje prvních dvanáct týdnů nitroděložního vývoje. V této době vzniká většina orgánů plodu a jejich vývoj je ukončen právě po třetím gestačním měsíci. Nastávající matka by se tedy během této doby měla pokud možno vyhnout jakýmkoli lékům," vysvětluje Petr Polák, vedoucí lékař olomouckého Cetra prenatální diagnostiky (www.usgpol.cz). Nicméně dodává, že i když se ve většině příbalových letáků uvádí "Neužívat v těhotenství", zase tak velké nebezpečí vám nehrozí.

Rozhodně byste měla zapomenout jen na léky omezujícící nádorové bujení, ovlivňující přirozenou imunitu, některé skupiny antibiotik nebo léky proti epilesii. Naopak tablety či sirupy snižující teplotu a bolest nebo tlumící kašel můžete ve druhém a třetím trimestru užívat celkem s klidným srdcem. "Pro mateřský organismus i plod v děloze je výhodnější jednorázově kompenzovat vysokou teplotu vhodným léčivem, než ignorovat příznaky, které mohou v důsledku nadělat více škody. Vždy ale platí, že byste se o jakémkoli léku měla poradit s gynekologem nebo specialistou v genetické poradně," dodává lékař.

Mýtus č. 2: Dopujete se vitaminy? Narodí se vám velké dítě!

Tento mýtus je zcela nepodložený. "Běžné multivitaminové preparáty pro těhotné svým složením naopak dobře vyhovují vyšším energetickým i nutričním nárokům nastávajících maminek a také obsahují důležité látky,které z genetického pohledu představují účinnou ochranu před vznikem jistých vrozených anomálií. Pokud je užíváte pravidelně, respektujete doporučené dávkování a netrpíte skrytým interním onemocněním - například cukrovkou, s největší pravděpodobností se vám narodí potomek odpovídající běžnému průměru," vysvětluje odborník.

Čtenářky píší web kafe.cz: Sex v těhotenství: Jak na to

Mýtus č. 5: Do letadla vstup zakázán

Pokud nemáte rizikové těhotenství, klidně se vydejte na zaslouženou dovolenou letadlem. "Tlakové změny ve vysokých polohách ani další faktory spojené s letem by u zdravé ženy neměly zvyšovat riziko porodních komplikací. Spousta maminek bez problémů cestuje letadlem i v pokročilejším těhotenství," uvádí Petr Polák. Většina leteckých společností umožňuje létat těhotným až do sedmého měsíce.

Kupte si Marie Claire Enfants a odhalte další těhotenské mýty. Opravdu ošetření ultrazvukem poškozuje plod? Jak se přesně máte poutat při jízdě autem a spát zásadně na levém boku: ANO nebo NE? Plus Poradna pro ženy (str. 74 "Mámo, mlíko!), které mají potíže s kojením.