Pokud sním na noc sýr, budu mít zlé sny?
Většina rodičů takto straší své děti, ale na tomto tvrzení není ani kousíček pravdy. Naopak, vědci dokonce zjistili, že v některých případech lidé po požití sýra spali lépe. Dobrovolníci dostávali každou noc 20 gramů sýra a 72 procent z nich spalo velmi dobře. Co víc, 70 procent si pamatovalo své sny (což je znamení dobrého spánku), a tak věděli, že se jim rozhodně nezdály žádné noční můry. Důvodem je zřejmě fakt, že sýry obsahují proteiny a aminokyseliny jako tryptofan, které povzbuzují spavost. Spánku tedy neškodí, ale povahu snu může ovlivnit zvolený druh sýra. Plísňový sýr může přivolat docela bláznivé sny, po čedaru budete snít o slavných celebritách nebo si ve snu zavzpomínáte na stará přátelství. Měkký zrající sýr pak podle výzkumu navodí ten nejtvrdší ze všech sýrem povzbuzených spánků.

Je pravda, že žaludeční kyselina je stejně silná jako ta v baterii u auta?
Žaludeční kyselina dokáže rozpustit žiletky, což ovšem neznamená, že byste to měla zkoušet. Žaludek proto dostává nový ochranný povlak každé 3 až 4 dny – jde o nutnost, bez výměny by kyselina buňky rychle rozpustila. Sílu žaludeční kyseliny v tom nejhorším slova smyslu poznal každý, koho někdy trápily vředy.

Rostou všechny nehty stejně rychle?
Nikoliv. Nehty na rukou rostou až čtyřikrát rychleji než nehty na nohou. Nejrychleji pak na prostředníčku levé nebo pravé ruky podle toho, jestli jste levák nebo pravák. Důvod je nejasný. Snad je to tím, že nehet na prostředníčku má tendenci se nejrychleji opotřebovat. Víme, že růst nehtů přímo závisí na velikosti prstů: na nejdelších prstech rostou nehty nejrychleji, na těch nejmenších pak nejpomaleji.

Jsou plešatí muži náchylnější k infarktu?
Na tomto tvrzení je trocha pravdy. Výzkum ukázal, že muži s lysinou na povrchu hlavy vykazovali o 40 procent vyšší riziko infarktu. Pokud jde o plešatění vepředu, o ustupující čelo, bylo riziko vyšší o 28 procent. Nejpravděpodobnějším viníkem je testosteron. Mužská plešatost je známkou přecitlivělosti na testosteron, který ničí vlasové váčky. Současně ale také poškozuje buňky kolem srdce. Pokud tedy muž trpí ztrátou vlasů, měl by přestat kouřit, začít jíst zdravě, nechat si pravidelně kontrolovat krevní tlak a také trochu cvičit.

Proč nikdy nezapomeneme, jak jezdit na kole, ale přitom si nevybavíme jména?
Když jste se poprvé učila jezdit na kole, získávala jste motorické schopnosti, které koordinuje oblast mozku zvaná cerebellum. V této části mozku existuje konkrétní typ nervové buňky, která dekóduje signály odcházející z cerebella. Tyto signály pak mohou být uloženy jako vzpomínky v jiných částech mozku. Informace, jak jezdit na kole, je proto široce rozložena po celém mozku. Jde o evoluční mechanismus, který zajistí zachování důležitých znalostí v případě zranění. Jména nebo telefonní čísla podobným procesem neprocházejí a jsou uložena jen v jedné části mozku – šance zapomenout je se tím výrazně zvyšuje.

Nastydnu, když si půjdu lehnout s mokrými vlasy?
Nastydnutí je dílem virů, kterými se nakazíte, a kterým tudíž musíte být vystaveni. To, že je vám zima nebo že máte rýmu, vám nachlazení nepřivodí. Jako se nenastydnete, protože jste byla venku v zimě bez kabátu, tak se vám to nestane ani při ulehnutí s mokrými vlasy.

Skutečně využíváme jen 10 procent mozku?
Mnoho z funkcí mozku stále ještě čeká na objasnění, ale už dnes víme s jistotou, že každá jeho část má popsanou funkci. Často citovaný omyl o 10 procentech má pravděpodobně svůj původ v nesprávném výkladu vědeckých zpráv z přelomu 19. a 20. století, které tvrdily, že jen 10 procent neuronů v mozku je neustále aktivních. Zpráva také zmiňovala, že je zmapováno jen 10 procent mozku. Což ovšem neznamená, že zbytek mozku není využíván. Konec dohadům učinila magnetická rezonance, které jasně prokázala, že člověk využívá většinu své mozkové kapacity, a to dokonce i když spí.

Co se vlastně děje, když nás píchá v boku nebo na hrudi?
Bolest, kterou cítíte, nejspíš vystřeluje ze svalů nebo ze šlach. Podle některých odborníků je bodání způsobeno svalovou křečí v bránici, svalové bláně, která u savců odděluje orgány hrudního koše a břicha. Ale může také jít o šlachovou křeč v oblasti bránice a jater.

Jak si vyčistit organismus, neboli provést co nejlepší detox?
Detoxikace představuje miliardový průmysl, který zahltil reklamu i časopisy takovým množství nesmyslů, že jim lidé nakonec uvěřili. Jde o vysoce úspěšnou past, která dokázala přesvědčit tisíce inteligentních lidí, aby se vzdali peněz za nesmysly, jako jsou zákroky na tlustém střevě nebo očistné rituály po divokých nocích, které pomáhají asi jako obětování drůbeže za úplňku. Žádný detox prostě neexistuje. Naše tělo má od narození vysoce výkonné »čističe« - játra a ledviny – které si dokáží poradit s těmi nejškodlivějšími látkami. Pokud by se v našich tělech skladovalo tolik toxinů, kolik se nám obchodníci s detoxem snaží namluvit, lidstvo by už dávno vymřelo. Jediné, co tělo potřebuje po období nepřiměřeného hodování, je trocha cvičení a správný pitný režim.

Je pravda, že tyčinky na rty vlastně popraskaným rtům víc škodí než prospívají?
Ač to zní neuvěřitelně, toto tvrzení se částečně zakládá na pravdě. Tyčinky na rty totiž často obsahují látky, které způsobují štípání, jako kyselinu salicylovou, fenol nebo mentol. Tyto přísady výrobci přidávají, aby vyvolali pocit, že se užitím tyčinky něco skutečně děje. Některé prostředky navíc způsobují loupání rtů, které jsou tak slabší a neschopné obrany proti jiným negativním vlivům. Není divu, že mnoho lidí má popraskané rty bez ohledu na to, že používá tyčinku pravidelně každý den.

KAFE.cz zjistilo:
Další lékařské kuriozity
? Věděla jste, že máte třetí oční víčko? To je malý kousek tkáně v rohu oka u výstupu očního kanálku, kterým proudí ven slzy. V této oblasti dochází ke tvorbě takzvaného spánkového prachu – jemné krusty, která způsobuje, že vaše oko produkuje slzy i během spánku. A jak mrknete, abyste je odplavila, vypaří se a nechají po sobě ztvrdlou sůl.
? Dítě má po narození v těle 300 kostí, ale v dospělosti se jejich počet sníží na 206. Je to tím, že kosti dítěte ještě nejsou všechny spojené – například v lebce. To je proto, aby dítě při porodu lehčeji prošlo na svět.
? Po vydatném jídle lidé hůře slyší. Potřeba strávit hodně potravy vede k zvýšenému průtoku krve v trávicím ústrojí. O to méně krve se pak dostane do oblasti sluchového ústrojí. Hudebníci se proto vyhýbají přejídání před vystoupením.
? Váš mozek necítí bolest. Radí sice celému zbytku těla, jak na ni reagovat, ale sám nemá receptory bolesti, takže ji v případě zranění necítí.
? Praváci žijí v průměru o devět let déle než leváci. Na vině jsou výrobci, kteří většinu přístrojů navrhují pro praváky. Tím se mnohé z výrobků stávají poněkud nebezpečnými pro leváky, kteří jsou při jejich užívání každoročně oběťmi tisíců nehod. Výsledkem je nekonečná řada zranění i úmrtí.