Ekologické a stoprocentně kompostovatelné obaly na potraviny mohou plnohodnotně nahradit mikroténové sáčky a potravinové fólie. Na jejich výrobu se používají čistě přírodní materiály, jsou pevné, netrhají se a lze je používat opakovaně. Povrchová úprava voskem zaručuje nenasákavost potravin a snadnou údržbu. Voskované ubrousky jsou určeny pro krátkodobé uchovávání potravin od sýrů, uzenin, zeleniny, ovoce až po pečivo. Spektrum použití voskovaných ubrousků je skutečně široké. Takto uschované potraviny díky povrchové úpravě voskem neokorávají a neplesniví tak, jako v igelitovém obalu. Významným benefitem těchto obalů je šetrnost k životnímu prostředí. Až vám doslouží, můžete je odložit na kompost.

Údržba voskovaných ubrousků je snadná, postačí je otřít navlhčenou houbičkou, opláchnout, usušit a jednou za čas na ně nanést vrstvu čistého včelího vosku bez umělých příměsí. Z ubrousků lze ušít různé kapsy a malé taštičky. Kromě uchování potravin v chladničce poslouží třeba jako obal na svačiny.

V našem návodu vám ukážeme snadnou výrobu a v galerii se můžete nechat inspirovat nápaditými tvary taštiček vyrobených z voskovaných ubrousků. Pokud se vám do domácí tvůrčí činnosti nechce, můžete zapátrat na internetu, kde několik výrobců nabízí voskované obaly rozličných tvarů, velikostí, vzorů a barev.

Na výrobu voskovaného ubrousku budete potřebovat

  • Tenčí, savou a čistou bavlněnou látku (silnější látka nasákne více voskem, je křehčí a láme se). Vhodný je třeba popelín.
  • Můžete také použít látku ze starších košil.
  • Čistý včelí vosk bez umělých příměsí (k dostání přímo u včelařů nebo ve specializovaných včelařských obchodech).Plech na pečení.
  • Štětec, struhadlo (struhadlo raději starší, velmi špatně se od vosku čistí).
  • Pečicí papír.

Pracovní postup

Nastříhejte si látku na požadovanou velikost. Okraje látky není třeba obšívat, neboť vosk impregnuje i okraje látky a zacelí je. Pro hezčí vzhled okrajů látky můžete použít třeba entlovací nůžky. Na struhadle si nastrouhejte včelí vosk. Na pečicí plech rozložte pečicí papír, položte kus látky a rovnoměrně naneste nastrouhaný vosk. Množství vosku tak akorát, pokud použijete vosku málo, nasákne do látky a ochrannou vrstvu nevytvoří. Na rovnoměrné rozprostření vosku můžete použít třeba vidličku nebo špejli. Vložte do předehřáté trouby přibližně na 150 ° (od trouby rozhodně neodcházejte, vosk je rozpuštěny během chvilky). Až bude veškerý vosk rozpuštěný, plech z trouby vyndejte a ubrousek z pečicího papíru ihned odeberte, aby vosk nenasákl do papíru a zůstal v látce.

Tipy

  • Roztavený včelí vosk můžete na látku nanášet štětcem.
  • Nastrouhaný včelí vosk můžete také do látky zažehlit žehličkou (látku s vrstvou vosku vložíte mezi dva kusy pečicího papíru a zažehlíte).