Čím se tedy balená voda liší od té z kohoutku? A na kolik vás vyjde? I když řada testů, které proběhly v médiích, mnohokrát prokázala, že voda z kohoutku si kvalitou nijak nezadá s tou balenou, řada lidí tomu stále ještě nevěří. Mýtus, že pěkně zabalená voda v PET láhvi musí být prostě lepší, zkrátka pořád vítězí. Proč ale platit mnohonásobně vyšší částky, když vám doma z kohoutku teče mnohdy podstatně kvalitnější voda?

Voda z kohoutku versus balená

Možná namítnete, že tekoucí voda je dobrá tak na mytí nebo na vaření. Vždyť se přece vyznačuje tou nepříjemnou chlórovou pachutí, tak kdo by ji pil. To je ale asi tak jediná vada, kterou lze vodě z vodovodu vytknout. A navíc není neodstranitelná. Stačí vodu stočit do láhve a nechat ji v lednici. Ve srovnání s levnými vodami si ta z kohoutku vedla v mikrobiologických i dalších kvalitativních testech výrazně lépe.

Když už se tedy tekoucí vody bojíte, nebo ji odsuzujete z jakéhokoliv jiného důvodu, nenahrazujte ji levnými balenými vodami pochybných názvů i původu. Právě ony totiž bývají hygienicky závadné, a když už neuškodí dospělému, malé děti v ohrožení být mohou. Velmi levné kojenecké vody tudíž také zavánějí nevalnou kvalitou. V tomto případě platí dvojnásob, že se vyplatí připlatit si.

Kvalita balené vody může kolísat

Samozřejmě nelze obecně říct, že voda z kohoutku je ve všech oblastech České republiky stejně kvalitní. Nicméně nároky, které jsou kladeny na vodu z vodovodu, jsou velmi vysoké a její kvalita je pravidelně kontrolována. To se u balených vod říci nedá.

Kafe.cz zjistilo:

Jaké jsou druhy balené vody?

  • Přírodní minerální voda – pochází výhradně z podzemních zdrojů. Smí se upravovat pouze takovým způsobem, který nezmění charakteristické složení. Kupodivu obsah minerálů není přesně stanoven. Dříve mohla být za minerální vodu považována pouze taková, jejíž obsah minerálů neklesl pod 1 000 mg na litr. Dnes je zásadní, jestli se jedná o vodu, která má původní čistotu, je stabilní a její zdroj je dobře chráněn. Voda může být pouze odželezněna.
  • Pramenitá neboli Stolní voda – jedná se totiž o jeden a tentýž druh vody, který pochází z chráněných podzemních vodních zdrojů. Úpravami je možné zbavit vodu například některých minerálních látek. Může se také filtrovat a sytit oxidem uhličitým.
  • Kojenecká voda – je stáčena z chráněných podzemních zdrojů. Nelze ji upravovat žádným způsobem. Zákon stanovuje velmi přísné požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost tohoto typu vody. Kontroluje se hlavně mikrobiologické složení a obsah dusičnanů (maximálně 10 mg/l). Voda nesmí obsahovat více než 500 mg/l minerálních látek.
  • Pitná voda – požadavky na místo, odkud je tento druh vody stáčen, nejsou nijak specifikovány. Tudíž může být stáčena prakticky z jakéhokoliv zdroje. Na etiketě nemusí být ani uveden zdroj, odkud voda pochází. Pitné vody se mohou libovolně a bez omezení upravovat (například sytit oxidem uhličitým nebo doplňovat minerály).

Co najdete na etiketě

Každá balená voda minerální, pramenitá i kojenecká, která se dostane na pulty obchodů, musí být označena etiketou s názvem zdroje, odkud je čerpána a také lokality, kde se pramen nalézá. Minerálky musí mít navíc srozumitelně označený stupeň mineralizace. Čtyři uvedené druhy balených vod se liší zejména zdrojem, způsobem úpravy a složením. Povinný je také údaj o vhodném způsobu skladování a ochraně před přímým slunečním zářením.

Ochucené vody sem nepatří

Ochucené balené vody spadají do úplně jiné kategorie. A to, i když byly před úpravami třeba minerálními vodami. Po ochucení, aromatizaci, doslazení, přidání vitamínů nebo konzervantů spadají do kategorie – nealkoholické nápoje.

Kafe.cz zjistilo:

Za kolik průměrně koupíte balenou vodu?

  • Dobrá voda – slabě mineralizovaná voda – 1,5 l – 9,90 Kč
  • Mattoni – středně mineralizovaná voda – 1,5 l – 11,90 Kč
  • Bílinská kyselka – silně mineralizovaná voda – 1 l – 15,90 Kč
  • Rajec – neperlivá pramenitá voda – 1 l – 10,90 Kč
  • Aqua Anna (Fromin) – kojenecká voda – 1,5 l – 10,90 Kč

Vodné a stočné: Kolik zaplatíte za vodu z kohoutku?

  • Praha - 55,12 Kč/1 000 l
  • Pardubice - 63,14 Kč/1 000 l
  • Trutnov - 48,29 Kč/1 000 l
  • Hradec Králové - 59,10 Kč/1 000 l
  • Zlín - 62,97 Kč/l 000 l
  • Olomouc - 62,79 Kč/1 000 l

Zdroj: www.sovak.cz

Kafe.cz zjistilo:

Zajímavosti o vodě

  • Od revoluce stoupla cena vody v České republice více než šedesátkrát.
  • Spotřeba vody stále klesá. V současné době se u nás pohybuje okolo 120 litrů na osobu a den.