Na škodu

Dnes si jen málokdo umí život bez vlhčených ubrousků představit. Používáme je při odličování, při úklidu i přebalování. Akční maminky, které jsou se svým dítětem po většinu času v terénu, na ně nedají dopustit. Nehledě na díru do rozpočtu, kterou způsobují. Právě u miminek se ale otírání chemickou bombou může vymstít. Stačí pár minut času a uděláte významný krok směrem k přírodní péči o pokožku svou i svého dítěte.

Přebalování

Maminky považují vlhčené ubrousky za velké pomocníky, ty ale ve spotřebitelských testech nedopadají moc dobře. K čemu používat bambucké máslo a kupovat oblečení z biobavlny, když zadeček otřete buničinou plnou chemie a alergenů?

Připravte si:

Celulózové separační pleny, 2 hrnky černého čaje (ideálně v bio kvalitě), 2 lžíce mandlového oleje, 5 kapek levandulového oleje, půl lžičky medu, uzavíratelná dóza

Postup:

Pleny nastříhejte na půl a naskládejte do dózy. Ostatní suroviny dobře promíchejte, vzniklou směsí pleny zalijte. Dávejte pozor, aby nebyly příliš nasáklé, může se stát, že vám "zálivka" zbyde. Použijte ji do rozprašovače a stříkejte přímo na dětské tělíčko nebo každý ubousek zvlášť navlhčete.

TIP: Nikdy nepřekračujte doporučené množství esenciálních olejů. S vůní se musí opatrně, děti jsou na ni hodně citlivé!

Odličování

Důkladné odličování by mělo patřit ke každodenní rutině. Použitím obyčejných vlhčených ubrousků ale zbytečně maříte práci přírodních krémů. Vsaďte na sílu kokosového oleje a pokožku rozmazlete.

Připravte si:

1 malá role papírových utěrek, 2 šálky destilované vody, 2 lžíce kokosového oleje, 2 kapky tea tree oleje

Postup:

Kokosový olej nechte rozpustit ve vodní lázni, přilijte vodu a tea tree olej. Utěrky vložte do uzavíratelné nádoby a směsí je zalijte. Nechte je hodinu a půl "marinovat" a zbytky slijte. Vydrží týden.

TIP: Nevyhovují-li vám utěrky, použijte vatové tamponky.

Úklid

Během generálního úklidu se spotřebují kvanta čisticích prostředků i ubousků a utěrek. Než abyste celý dům potřeli chemií, investujte trochu času a vyrobte si vlastní ze surovin, které máte běžně doma.

Připravte si:

1 velká role papírových utěrek, 100 ml vysokoprocentního denaturovaného lihu, 50 ml přírodního mýdla, 50 ml octa, 300 ml destilované vody, 50 kapek esenciálního oleje (s vůní levandule, bavlny, limetky nebo rozmarýnu), krabička s víkem

Postup:

Tekuté přísady nalijte do misky, dobře promíchejte a přelijte jimi utěrky v krabičce. Uzavřete, otočte a nechte pár minut nasakovat. Po jednom vytahujte a používejte při běžném úklidu.

TIP: Při volbě vůně se držte při zemi a neexperimentujte. Pokud s ubrousky proběhnete skrz celý byt nebo dům, jen těžko byste se vůně, která vám nejde pod nos, zbavovali.