Pád mívá za následek natržení šlach či vaziva a fraktury. Kdy si se zraněním můžete poradit sama a kdy je zapotřebí navštívit lékaře? A co by měla nezbytně obsahovat domácí lékárnička? Poradíme vám.

Natržené šlachy

Je třeba rychle jednat, aby byly následky co nejmenší. Postižené místo ihned zaledujte. Pokud v lednici zrovna nemáte led, použijte cokoliv z mrazáku. Nejméně na půl hodiny si sedněte a postiženou nohu podepřete tak, aby byla vysoko. Pokud ale zranění hodně nateklo či pokud neúnosně bolí, nechte se raději dopravit k lékaři.

Zadrhnutá tříska

Třísku opatrně odstraňte pinzetou. Tohle zranění sice nekrvácí, tříska se ale může dostat do krevního řečiště. Nechejte si udělat testy na tetanus.

Říznutí, rýpnutí

Krvácející zranění nejprve vydezinfikujte, a potom zalepte náplastí. Malé oděrky zafačujte obinadlem, nebo kompresní náplastí. Pokud je zranění hluboké a hodně krvácí, rychle pospíchejte k lékaři. Nechejte si udělat testy na tetanus.

Tip KAFE.cz

Zkuste Dettol 0,2 % antiseptický sprej.

Popálení

Ihned postižené místo ochlaďte studenou a čistou vodou, nechejte jej ve vodě alespoň 15 minut. Potom místo ovažte sterilním obvazem. Puchýře v žádném případě nepropichujte! Pokud je popálenina větší než dlaň, nebo pokud je postižen obličej či genitálie, navštivte lékaře. K lékaři určitě zajděte s popáleným dítětem!

Pohmožděniny, praskliny

Modřiny vznikají zpravidla nárazem těla na těžkou překážku. Postižené místo je nejlepší zchladit. Praskliny vydezinfikujte, a poté ovažte.

KAFE.cz zjistilo:

Co má obsahovat lékárnička
Nůžky na obvazy
Dva gázové obvazy (6 x 8 cm)
Obinadlo (malé, střední a velké)
Jedna role náplastí
Jedno balení nastříhaných náplastí
Jeden rychloobvaz na rány (6 x 8 cm)
Obvazová vata
Pinzeta na třísky
Třícípý šátek
Kompresní obvaz
Dezinfekce