Velký přehled UZENIN: Co by měly obsahovat?

Nad párky a salámy výživoví poradci a lékaři zpravidla kroutí hlavami. Jenže… Zkuste něčím nahradit třeba špekáček opečený nad táborákem! Češi zkrátka produkty z druhotně zpracovaného masa, často s plejádou chemie, milují. Měli bychom se ale mnohem důkladněji zajímat o to, které uzeniny jsou kvalitní, a které ze svého jídelníčku okamžitě vynechat!

Světová zdravotnická organizace (WHO) dala uzeniny na seznam prokázaných karcinogenu. Dále mj. uvádí, že už konzumace 50 gramů denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent. Zastánci uzenin a zpracovatelé masa však mávnou rukou: Podobná varování se objevují s přestávkami už zhruba 30 let… A tak se naše návyky příliš nemění.

V ČR ročně sníme v průměru 80 kg uzenin na hlavu, zatímco světový průměr je zhruba na polovině. Nárůst se projevil především v 70. letech minulého století, kdy se u nás objevila řada uzenářských výrobku, které jsou oblíbené dodnes.

Uzeniny jsou populární také v Německu, ve Francii, Španělsku i Portugalsku. Uzení je ostatně jedna z nejstarších technik, jak zakonzervovat maso, a není třeba je šmahem odsuzovat, přestože jsou teď v módě spíše lehká jídla.

Pouze maso a koření? Jde to!

Takže masné výrobky v přiměřeném množství ano, ale jde o to, jaké je jejich složení. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D., z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně nám dává ochutnat, co zde společně se studenty vyrábí. Pokusný masný výrobek je součástí praktické části diplomové práce. Je přiměřeně slaný, lehce kořeněný, má tmavě narůžovělou barvu. Je vynikající. „V receptuře je hovězí a vepřové maso, v mozaice tuk, na který používáme hřbetní sádlo, a samozřejmě koření,“ popsal Miroslav Jůzl.

Dětská šunka nemusí být pro děti vhodná

Aktuálně platná legislativa nestanovuje, jakou povahu má mít potravina s určitým označením. Typickým příkladem je šunka pro děti. Požadavky na jakost a označování masných výrobku upravuje v rámci české legislativy vyhláška č. 326/2001 Sb. (aktuální znění předpisu lze nalézt na webových stránkách SZPI). Daná vyhláška označení dětská šunka nezmiňuje. Pro potravinu s tímto názvem tedy nejsou zavedeny specifické podmínky! Balené šunky pro děti sice slibují nižší obsah solí, jenže nezřídka obsahují menší podíl masa a více vody. Raději kupujte „dospěláckou“ šunku nejvyšší jakosti. Má nejvyšší podíl masa, takže je méně prostoru pro chemii. Krájené šunky v plastovém obalu a s delší trvanlivostí obsahují zpravidla více aditiv, aby se nezkazily.

Co musí obsahovat jednotlivé druhy uzenin, abyste si opravdu mohli pochutnat, se dozvíte na následujících stránkách!

čtenářů si právě čte tento článek