Velikonoční speciality na poslední chvíli, kterými vyrazíte dech všem koledníkům

Cupcaky vypadají efektně, a přesto nejsou nijak náročné na přípravu. Pokud toužíte po něčem méně tradičním, co by se mohlo vyjímat na vašem velikonočním stole, zkuste právě je!

Bezlepkové jarní cupcaky s fialkami

Suroviny:

Těsto:
125 g rostlinného tuku 
3 vejce
100 g najemno nastrouhané mrkve
180 g bezlepkových ovesných vloček
80 g třtinového cukru
½ sáčku prášku do pečiva

Krém:
250 g tvarohu
100 g rostlinného tuku 
150 g třtinového cukru
Fialkové aroma
Fialky nebo jiné jedlé květiny na ozdobu

Postup:
Rostlinný tuk rozpusťte. V míse robota vyšlehejte spolu s vejci a cukrem do hladké směsi. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev.

Polovinu ovesných vloček rozmixujte na jemnou směs. Pomůže vám s tím kvalitní mixér. Druhou polovinu vloček nechejte vcelku. Obojí vločky smíchejte a přimíchejte k nim také prášek do pečiva.

Obě připravené části spojte v jedno těsto. Rozdělte do papírových formiček na cupcaky. Z tohoto množství těsta připravíte 12 kousků.

Pečte na 170 °C, 30 minut. Po upečení nechejte vychladnout.

Třtinový cukr na krém rozmixujte v kvalitním mixéru, aby byl jemný jako cukr moučkový. Vyšlehejte se změklým tukem. Přidejte tvaroh. Pokud seženete fialkové aroma, přidejte pár kapek.

Krémem ozdobte vychlazené korpusy a každý cupcake ozdobte jedlou květinou – ideálně fialkou.

Slané velikonoční cupcaky

Suroviny:

Těsto:
4 vejce
250 g anglické slaniny nebo uzeného masa
50 g rostlinného tuku 
4 rohlíky
150 ml mléka
3 lžíce hrubé mouky
2 hrnky zelených bylinek, kopřiv, jarních cibulek a čerstvého špenátu
Sůl a pepř

Krém:
500 g čerstvého krémového sýra
100 g rostlinného tuku 
Nasekané zelené bylinky

Na ozdobu:
Natvrdo uvařená křepelčí vajíčka
Zelené bylinky
Kousky dokřupava vypražené slaniny

Postup:
Ideální je použít rohlíky jeden až dva dny staré. Nakrájejte je na malé kostky. Ty dejte do misky a zalijte mlékem. Osolte, opepřete a nechejte asi 15 minut nasáknout.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do mísy k rohlíkovým kostičkám a zamíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do rohlíkové směsi v míse vmíchejte na kostičky pokrájené maso, hrubou mouku a nasekané bylinky. Přimíchejte rozpuštěný rostlinný tuk.

Velice opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Ještě můžete lehce osolit a opepřit.

Těsto dejte do papírových formiček na cupcake. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, půl hodiny. Nechejte úplně vychladnout.

Sýr vyšlehejte se změklým rostlinným tukem a dejte do zdobicího sáčku se špičkou. Ozdobte na vychladlé cupcaky. Nahoru ještě polovinu křepelčího vajíčka uvařeného natvrdo, kousek bylinek, které jsou i v těstě, a kostičku dokřupava opražené slaniny.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek