Příprava na Velikonoce je v plném proudu. Než vyrazíte na nákupy zásob, začtěte se do receptů, které jsme pro vás nashromáždili, třeba se výsledek některého z nich objeví na vašem velikonočním stole.
Trochu z Valašska v každé domácnosti
Velikonoce jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ke kterému podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Jsou to svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoční zvyky a tradice se lišily vesnici od vesnice a dřív probíhaly během velikonočního období, které trvalo šest neděl (o velikonočních zvycích si přečtěte více zde). Jejich úkolem bylo zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo od chorob, připravit se na znovuzrození přírody. Velikonoce jsou svátkem pohyblivým, který připadá každý rok na jiné datum – na neděli následující po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Pondělí velikonoční podle těchto pravidel tak může připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna. Mlékárna Valašské Meziříčí, tradiční výrobce čerstvých mléčných a kysaných výrobků, přináší několik tipů, jak obohatit letošní Velikonoční stůl.
Velikonoční bábovka s kysanou smetanou
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukr krupice
3 ks vejce
1 hrnek mléka
½ hrnku rostlinného oleje
1 ks Kysané smetany z Valašska
1 ks prášku do pečiva
Kakao
Čokoládová mléčná poleva
Postup:
Všechny výše uvedené přísady smícháme v míse a jako poslední vmícháme kypřicí prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do druhé poloviny vmícháme 3 lžíce kakaa a přilijeme do formy. Pečeme na 180 °C asi 45 minut. Po upečení bábovku lehce pocukrujeme a ozdobíme rozehřátou čokoládovou polevou.