Kde se vzal..
Prapůvod beránka se nedá přesně vystopovat. Teorií je mnoho a téměř každé náboženství ho zahrnulo do svých příběhů a přisoudilo mu různá poslání.
- Pohani byli nejčastěji pastevci ovcí, měli k nim blízko a trávili s nimi většinu dní.
- Křesťani ho uctívají jako symbol Beránka božího ztělesňujícího nevinnost, čistotu a poslušnost, který byl obětován na kříži a jeho krev chránila pokřtěné před hříchy a smrtí.
- Židé na jednu stranu vnímají ovce jako členy Božího stáda, na druhou stranu je zabíjeli na památku vyvedení lidu Izraele z egyptského područí.
Všehochutě
První zmínky o beránkovi pochází z dob středověku. Společenské rozdíly byly tenkrát výrazné, a tak se nedá s jistotou určit, byl-li slaný, sladký nebo z jehněčího. Bohatší vrsty měly dost peněz na to, aby si pochutnaly na mase. Chudí lidé z venkova si takovou hostinu dovolit nemohli, a tak se spokojili s jednoduchým moučníkem, který beránka připomínal alespoň tvarem. Dnes je nedílnou součástí Velikonoc jako kapr vánočních svátků.
Díky tomu, že beránek nebyl jen svátečním jídlem a povyražením na slavnostní tabuli, ale obřadním pokrmem, je téměř jisté, že byl sladkou tečkou na závěr oslav jara. Se sušeným ovocem a ořechy chutnal výtečně.
Tomu napovídá i pradávný recept, který jako hlavní suroviny uvádí rýži a mouku z ní, mandle, mandlový olej a kandované ovoce.
Netradičně
Sladké moučníky i recepty z jehněčího zdobí velikonoční stůl běžně. Zkuste na to letos jít jinak a připravit beránka naslano.
Ingredience na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 2 vejce
- sůl
- 1/2 prášku do pečiva
Ingredience na náplň:
- 2 pórky
- 1 cibule
- 3 vejce
- 100 g šunky
- 6 lžic smetany
- 1 lžíce másla
- sůl
Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a na chvíli je přikryjte fólií. Mezitím nakrájejte pórek na tenká kolečka a spolu s cibulí a pokrájenou šunkou osmahněte na másle. Ve vedlejší misce smíchejte vejce a smetanu. Dokořeňte. Z těsta oddělte jednu třetinu na "přikrytí" a zbytek natlačte do formy. Přidejte směs pórku a cibule, zalijte vejci se smetanou a zbytkem těsta dobře utěsněte. Pečte dozlatova ve středně vyhřáté troubě.
Pro lehce pikantní a štiplavou chuť můžete přidat čerstvě nasekané kopřivy, které k Velikonocům od nepaměti patří, skvěle detoxikují organismus a probouzí tělo k životu.