Kde se vzal..

Prapůvod beránka se nedá přesně vystopovat. Teorií je mnoho a téměř každé náboženství ho zahrnulo do svých příběhů a přisoudilo mu různá poslání.

  • Pohani byli nejčastěji pastevci ovcí, měli k nim blízko a trávili s nimi většinu dní.
  • Křesťani ho uctívají jako symbol Beránka božího ztělesňujícího nevinnost, čistotu a poslušnost, který byl obětován na kříži a jeho krev chránila pokřtěné před hříchy a smrtí.
  • Židé na jednu stranu vnímají ovce jako členy Božího stáda, na druhou stranu je zabíjeli na památku vyvedení lidu Izraele z egyptského područí.

Všehochutě

První zmínky o beránkovi pochází z dob středověku. Společenské rozdíly byly tenkrát výrazné, a tak se nedá s jistotou určit, byl-li slaný, sladký nebo z jehněčího. Bohatší vrsty měly dost peněz na to, aby si pochutnaly na mase. Chudí lidé z venkova si takovou hostinu dovolit nemohli, a tak se spokojili s jednoduchým moučníkem, který beránka připomínal alespoň tvarem. Dnes je nedílnou součástí Velikonoc jako kapr vánočních svátků.

Díky tomu, že beránek nebyl jen svátečním jídlem a povyražením na slavnostní tabuli, ale obřadním pokrmem, je téměř jisté, že byl sladkou tečkou na závěr oslav jara. Se sušeným ovocem a ořechy chutnal výtečně.

Tomu napovídá i pradávný recept, který jako hlavní suroviny uvádí rýži a mouku z ní, mandle, mandlový olej a kandované ovoce.

Netradičně

Sladké moučníky i recepty z jehněčího zdobí velikonoční stůl běžně. Zkuste na to letos jít jinak a připravit beránka naslano.

Ingredience na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1/2 prášku do pečiva

Ingredience na náplň:

  • 2 pórky
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • 100 g šunky
  • 6 lžic smetany
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a na chvíli je přikryjte fólií. Mezitím nakrájejte pórek na tenká kolečka a spolu s cibulí a pokrájenou šunkou osmahněte na másle. Ve vedlejší misce smíchejte vejce a smetanu. Dokořeňte. Z těsta oddělte jednu třetinu na "přikrytí" a zbytek natlačte do formy. Přidejte směs pórku a cibule, zalijte vejci se smetanou a zbytkem těsta dobře utěsněte. Pečte dozlatova ve středně vyhřáté troubě.

Pro lehce pikantní a štiplavou chuť můžete přidat čerstvě nasekané kopřivy, které k Velikonocům od nepaměti patří, skvěle detoxikují organismus a probouzí tělo k životu.