Velikonoční a jarní slané recepty - tipy od Hamé

Velikonoce letos oslavíme už na konci března. Připravili jsme proto pro vás několik receptů na velikonoční recepty, tentokrát ve slané variantě.

Zelné placky

Rustikální balada pro studený zimní den. Zelňáky neboli zelníky, jak se jim také říká, nejsou v našem podání žádné chudinské jídlo. Přidali jsme do nich pokrájené škvarky a lžíci sádla navrch. Pak už stačí jen sklenice dobrého kysaného zelí a tahle staročeská rychlovka vám úžasně provoní byt.

Suroviny:

kysané zelí Znojmia 300 g
mouka hladká 350 g
sádlo 1 lžíce
škvarky 100 g
vejce 1 ks
sůl 1 lžička



Postup:

Zelí vyklopte do cedníku a nechte trochu okapat. Potom ho pokrájejte na menší kusy. Škvarky nasekejte nožem nadrobno nebo pomelte strojkem na maso.

Nakrájené zelí i škvarky přesuňte do mísy, osolte a propracujte s moukou a vajíčkem na mírně lepivé těsto. Pokud to bude potřeba, přidejte pár lžic mouky navíc.

Oddělujte z těsta menší kousky velikosti asi pingpongového míčku. Rukou nebo válečkem je zploštěte na tloušťku zhruba půl centimetru. Také můžete těsto vyválet a vykrajovat kolečka o průměru 10-12 cm.

Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky můžete jíst rovnou teplé, skvěle chutnají i studené.
 
TIP
Málokdo asi má tak veliké vykrajovátko. Pokud nepatříte mezi jeho vlastníky, porozhlédněte se v domácnosti, co jiného by se mohlo hodit. Dobře funguje například malý kastrůlek nebo poklička s ostrými hranami. Pro rustikální vzhled vyznačte špičkou ostrého nože mřížku na povrch placky. Placky můžete ochutit také drceným kmínem a před pečením pomastit sádlem - budou křupavější.

Více na www.receptyschuti.cz

Další články

čtenářů si právě čte tento článek