Zelné placky

Rustikální balada pro studený zimní den. Zelňáky neboli zelníky, jak se jim také říká, nejsou v našem podání žádné chudinské jídlo. Přidali jsme do nich pokrájené škvarky a lžíci sádla navrch. Pak už stačí jen sklenice dobrého kysaného zelí a tahle staročeská rychlovka vám úžasně provoní byt.

Suroviny:

kysané zelí Znojmia 300 g
mouka hladká 350 g
sádlo 1 lžíce
škvarky 100 g
vejce 1 ks
sůl 1 lžička



Postup:

Zelí vyklopte do cedníku a nechte trochu okapat. Potom ho pokrájejte na menší kusy. Škvarky nasekejte nožem nadrobno nebo pomelte strojkem na maso.

Nakrájené zelí i škvarky přesuňte do mísy, osolte a propracujte s moukou a vajíčkem na mírně lepivé těsto. Pokud to bude potřeba, přidejte pár lžic mouky navíc.

Oddělujte z těsta menší kousky velikosti asi pingpongového míčku. Rukou nebo válečkem je zploštěte na tloušťku zhruba půl centimetru. Také můžete těsto vyválet a vykrajovat kolečka o průměru 10-12 cm.

Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky můžete jíst rovnou teplé, skvěle chutnají i studené.

TIP
Málokdo asi má tak veliké vykrajovátko. Pokud nepatříte mezi jeho vlastníky, porozhlédněte se v domácnosti, co jiného by se mohlo hodit. Dobře funguje například malý kastrůlek nebo poklička s ostrými hranami. Pro rustikální vzhled vyznačte špičkou ostrého nože mřížku na povrch placky. Placky můžete ochutit také drceným kmínem a před pečením pomastit sádlem - budou křupavější.

Více na www.receptyschuti.cz

Paštiková topinka s cibulovo-paprikovou salsou

Když chcete z obyčejné topinky udělat pochoutku, dopřejte si jemnou masovou paštiku a na ni rychlou paprikovou omáčku. Je to barevné a velmi chutné.

Suroviny:

4 krajíce dobrého chleba
1 paštika s pečeným masem od Hamé
4 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 velká červená paprika
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce hnědého cukru
3 snítky tymiánu na ozdobení
sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:

Rozehřejte polovinu oleje na pánvi a na mírném plameni osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Občas zamíchejte a opékejte 5-10 minut doměkka.

Přilijte ocet, nechte krátce povařit a posypejte cukrem. Směs důkladně promíchejte a ještě chvíli povařte. Odstavte stranou a nechte zchladnout.
Na zbytku oleje opečte topinky a potřete je paštikou s pečeným masem od Hamé. Navrch každé topinky dejte lžíci paprikové omáčky, snítku tymiánu a podávejte ještě teplé.

TIP
Máte rádi pálivé? Nerozpakujte se přidat do salsy pálivé papriky nebo chilli. Paprikovou salsu můžete připravit i jako studený dip k nachos nebo zatepla podávat ke grilovanému masu.

Více na www.receptyschuti.cz

Nejlepší šunkofleky

Rychlá a snadná klasika české kuchyně, kterou s naším podrobným návodem zvládne každý kuchařský elév.

Suroviny:

100 g flíčků
1 Pražská šunka Hamé vynikající kvalita
4 vejce
150 ml mléka
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce másla
8 nakládaných okurek nebo podle chuti

Postup:

Flíčky uvařte ve velkém hrnci s dostatečným množstvím osolené vody. Do vody přidejte také lžíci rostlinného oleje. Pomůže, aby se flíčky po uvaření nelepily s době. Také je během vaření občas zamíchejte ode dna, aby se nepřichytily.

Pražskou šunku od Hamé nakrájejte na kostky a promíchejte s uvařenými těstovinami a nakrájenými kyselými okurkami. Vajíčka prošlehejte s mlékem.

Pekáč nebo zapékací misku důkladně vymažte máslem. Vyklopte do něj těstoviny promíchané s pražskou šunkou a rovnoměrně rozhrňte.
Zalijte rozšlehanými vajíčky a dejte zapékat do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte, aby těstoviny na povrchu zezlátly a byly křupavé. Trvá to zhruba 20-25 minut.

Upečené šunkofleky nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

Více na
www.receptyschuti.cz

Pagáčky se škvarkovou pomazánkou

Škvarkovou dobrotu si upečte na svačinu nebo klidně jako jednohubky pro návštěvu. Naprosto dokonalé jsou nejen k pivu a něčemu ostřejšímu.

Suroviny:

650 g hladké mouky a trochu navíc na podsypávání
1 lžičku soli
2 žloutky
50 g másla
42 g droždí - odpovídá jedné kostce
300 ml mléka
2 lžíce sádla
1 vrchovatou lžíci cukru
300 g mletých škvarků
1 rozšlehané vajíčko na potírání
1 škvarková pomazánka Hamé vynikající kvalita

Postup:

Mouku prosijte do mísy a promíchejte se solí. Zapracujte nejprve změklé máslo a žloutky a potom přidejte i cukr, mléko a rozdrobené droždí. Pořádně propracujte na tužší těsto. Můžete si pomoct i ručním šlehačem s hnětacími metlami nebo robotem.

Pokud by to bylo potřeba, přidejte do těsta trochu mléka. Potom ho překryjte čistou utěrkou a nechte těsto půl hodiny kynout na teplém místě.
Pracovní plochu nebo vál pečlivě pomoučněte a nakynuté těsto rozválejte na placku silnou zhruba půl centimetru. Posypejte ji všemi mletými škvarky, složte na třetiny a pak z opačného směru ještě jednou na třetiny. Dejte znovu krátce kynout.

Potom znovu rozválejte a překládejte jako v předchozím kroku, jen tentokrát nebudete ničím posypávat. Celé zopakujte ještě jednou.

Po posledním kynutí z těsta rozválejte placku silnou 1 cm. Vykrajovátkem o průměru 5 cm vykrajujte kolečka a klaďte je na plech vymazaný sádlem. Dávejte je opravdu těsně vedle sebe - mezery by neměly být větší než půl centimetru. Pomůže to, aby se pagáčky při pečení neroztekly do stran.
Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 20 až 30 minut dozlatova.

Hotové pagáčky potřete vrstvou škvarkové pomazánky a podávejte.

TIP
Solte opatrně - hodně záleží na tom, jestli máte slané škvarky. Pokud jsou zcela nesolené, předejte do těsta ještě jednu lžičku soli. Pokud chcete mít na povrchu pagáčků mřížkování, namáčkněte je před pečením krájecím kolečkem na brambory. Případně můžete mřížku vytvořit špičkou ostrého nože.

Více na www.receptyschuti.cz

Další recepty a tipy na dobrá jídla najdete na www.receptyschuti.cz