V prvním případě je celé naše menu založené na nemasových pokrmech. V druhé variantě máme zeleninu jako doplněk či přílohu ke grilovanému masu.

Na gril se nejlépe hodí méně šťavnaté pevné druhy zeleniny. Vhodná je například paprika, vynikající jsou cukety nebo lilek. Velice efektní a oblíbené je grilování celých kukuřičných klasů. Můžeme experimentovat ale i s dalšími odrůdami zeleniny – s mrkví, celerem nebo patisony. Grilovací klasikou zůstávají brambory. Do grilovací skupiny zelenina lze pro zjednodušení zařadit i houby – gril výborně svědčí žampionům i našim vlastním úlovkům z lesa.

Pokud grilujeme zeleninu jen tak, samostatně, nakrájíme ji na středně tenké plátky a těsně před grilováním posypeme kořením a také solí. Sůl používáme opatrně, některé druhy zeleniny při styku s ní začnou vylučovat velké množství vody. Zeleninu zpravidla nemusíme nakládat, ale krátký pobyt v zajímavé marinádě neuškodí ani dobrotám zeleninového původu. Na opékacím roštu lze připravit i rafinovanější zeleninové pochoutky – například papriky plněné sýrem. Takové kulinářské speciality ale vyžadují náročnější přípravu i opatrné grilování. Ke grilované zelenině podáváme stejně jako k masu studené dresinky.

Sýry na rošt

Mezi oblíbené nemasové pokrmy patří bezesporu sýry. Sýry nejsou úplně typickou grilovací surovinou, protože je opravdu nelze jednoduše položit na gril a opéct. V posledních letech si ale cestu nad žhavé uhlíky našla i tato surovina, i když vyžaduje zcela specifické zacházení. Sýry zásadně grilujeme v alobalovém obalu. Před grilováním si sýr posypeme kořením, které podtrhne jeho chuť. Dnes lze zakoupit už přímo sýry, které jsou ochucené a originálně zabaleny v obalu vhodném pro tepelnou úpravu na grilu.

Zapřisáhlým odpůrcům masa lze na grilu ale nabídnout i jiné speciality – například lze grilovat sýr tofu nebo speciální bílkovinu získanou z vaječných bílků nazývanou šmakoun.

Ovocné fantazie

Ovoce se jak známo často hodí k slaným pokrmům, kterým dodává kombinace protichůdných chutí slané-sladké exotický nádech. Proto můžeme použít ovoce jako variantní přílohu k masu, nebo ho lze použít jako doplněk ke slaným špízům. Opékání ovoce se může stát rovněž zajímavou sladkou tečkou za podařenou večeří.

O výběru ovoce vhodného na gril platí podobná pravidla jako pro zeleninu. Vybírejte pevnější, méně šťavnaté druhy, jako je například ananas, broskve, meruňky, jablka, hrušky, banány… Také ovoce je možné marinovat, směsi pro naložení mají většinou základ v medu. Jako koření používáme vanilku, skořici, zázvor nebo badyán.

Otevřený oheň navíc úplně vybízí k experimentům jako je flambování nebo k jiným cukrářským extravagancím. Chce to mít jenom dostatek fantazie, surovin a odvahy. A tip na závěr? Při grilování ovoce na sladko se vybavte dostatečnou zásobou čokoládových polev a šlehaček!