Věděli jste, že i uspořádání spižírny má svá pravidla?

Pokud patříte mezi chaotiky, kterým všudypřítomný chaos nevadí a vyznají se v něm, zřejmě nebudete potřebovat mít pořádek i ve spižírně. Pakliže ale chcete mít přehled o tom, co kde máte, tak právě pro vás jsou určeny následující řádky.

Samostatná spižírna, spíž, špajzka či komora na potraviny má v životě domácnosti velmi významnou úlohu. Možnost kvalitně uskladnit zásoby potravin, které nepotřebují chladničku nebo mrazák, je k nezaplacení. Týká se to jak krátkodobého uchovávání čerstvého ovoce a zeleniny, tak i dlouhodobého uskladňování zejména doma zavařených kompotů, džemů, okurek a jiné zeleniny.

Zařizujeme si spižírnu

• Místnost, kde je spižírna, má být chladná; ideální teplota je 5 až 7 °C, určitě ale ne víc než 10 °C. Ideální je, pokud je situovaná na severní stranu a dobře větratelná.

• Při zařizování samostatné spižírny rozmístěte police do L nebo U podél dvou nebo tří zdí. Hloubka polic by neměla přesáhnout 30 centimetrů, aby byly přehledné a dosáhli jste pohodlně až dozadu. Vzdálenost mezi policemi i výška zásuvky musí vycházet z toho, co na ní budete skladovat. Proto je důležité znát přesné rozměry dóz, sklenic, přepravek, plastových láhví atd. Důležitá je celková výška regálu: slouží-li na uskladnění potravin, měla by poslední police být maximálně 170 cm od podlahy, jinak na ni nevidíte a nedosáhnete. Když sahá až do stropu, pak do nejvyššího patra dejte sezonní předměty (vánoční či velikonoční dekorace, zavařovací sklenice apod.). Police a skříňky mají mít snadno omyvatelný povrch, tedy je dobré potáhnout je buď igelitovou fólií nebo voskovaným papírem.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky