Ve shonu se hodí rychlé, ale dobré večeře. Jak na ně?

Ve shonu se hodí rychlé, ale dobré večeře. Jak na ně?
Ve shonu se hodí rychlé, ale dobré večeře. Jak na ně?
Zdroj: red

Komerční sdělení - Honíme se za nákupy, úklidem, pečeme, chystáme, a hlavně: nestíháme. Požadavek rodiny na to, že chce teplou večeři, přestože my máme dnes ještě kupu práce, nás pak může rozpálit do běla.

Předejděme tomu a přichystejme si předem několik variant večeří, které budeme jen obměňovat. K obměnám můžeme přistoupit třeba podle toho, co zrovna je v obchoďáku v akci. Pokud jezdíte domů okolo Billy, stačí prolistovat Billa leták a můžete naplánovat večeře na celý týden.

Základní modely, které pak budete obměňovat, mohou vypadat následovně:

1. Omelety slané

Vaječné omelety jsou poměrně vděčnou záležitostí. A velmi výživnou. Složení vajec je pro naše těla velmi příznivé (pokud to s nimi tedy nepřeháníme) a zejména vaječný bílek je zdrojem přesně těch bílkovin, které náš organismus dokáže plně využít.

Omelety máme velmi rychle hotové. Stačí rozkvedlat vejce se solí a pepřem. Nalít na pánev a osmahnout, jen na mírném plameni. Vynikající jsou pečené na másle. A vzhledem k cenám másla se vyplatí pohlídat si je v letácích. Třeba Penny anebo Albert občas nabídnou máslo za přijatelnou cenu.

Tohle byl základ, který můžeme libovolně rozšiřovat a dochucovat. Do omelety lze přidat třeba najemno nakrájenou šunku, slaninu, strouhaný sýr, zeleninu, petrželku či jiné bylinky, špenát, smetanu. Ale i brambory anebo třeba nudle z předchozího dne. Nejlépe osmahnuté.

Omeletu můžete také naplnit. Nejlépe až na talíři, kdy náplň dáte jen do poloviny omelety a tu druhou přes to přehnete. Když talíř doplníte salátem či čerstvou zeleninou, je vyvážená večeře hotová co by dup!

2. Omáčky k těstovinám nebo ke gnochci

Rychlé omáčky a rychle uvařené těstoviny či gnochci. Další z mnoha rychlovek. A také plná variant. Těstoviny vařte vždy dle návodu, každý výrobek se od sebe trochu liší. Gnochci koupíte coby polotovar a tomu stačí jen minutka prohřátí ve vroucí vodě.

Výroba omáček může být různá. Můžeme se vydat cestou sýrovou, masovou, špenátovou, rajčatovou. Ve většině případů osmahneme nejdříve cibulku a pak přidáváme další součásti omáčky. Například nadrobno nakrájená kuřecí prsa, k nim česnek, bylinky, strouhaný sýr a také smetanu, kterou necháme trochu vyvařit a zhoustnout. Ta stejná omáčka se může obejít bez masa anebo třeba bez sýra. Případně bez obojího, nahradíme je špenátem či drcenou zeleninou.

K rajčatové variantě nám stačí trocha tuku, mouky, protlaku a vody nebo vývaru. Skořice, bobkový list, sůl, cukr, případně ocet. Za pár minut hotovo.

3. Polévky pro zahřátí

V zimním období rádi vezmeme za vděk polévkami. Stačí na ně vývar, brambory, zelenina, případně třeba ovesné vločky, jáhly, červená čočka. Základní polévku uděláme z vývaru (vody), bramboru a zeleniny, kdy zeleninu a brambory nejdříve orestujeme na másle či na sádle. Pak je zalijeme vývarem a vaříme až do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme smetanu, petrželku či pažitku nebo jiné bylinky dle chuti. A podáváme s houskou, chlebem, tousty.

Do základní zeleninové polévky můžeme také přidávat další suroviny dle naší chuti nebo podle toho, co je potřeba zkonzumovat. Může být i uzenina, rozšlehané vejce, vařené maso a mnoho dalšího.

4. I sladká večeře se může hodit

Pokud máte spíše sladký zub anebo si rádi dopřejete změnu, jsou v nabídce samozřejmě i sladké pokrmy. Velmi se hodí různé varianty trhanců či palačinek, kdy ze základního palačinkového těsta uděláte palačinky. Ty můžete servírovat jako klasické palačinky. Anebo je natrhat a podávat s ovocným kompotem a posypané nastrouhanou čokoládou.

Případně můžete osmahnout silnější palačinku, ve které jsou nakrájená jablka, hrušky, švestky či jiné ovoce. Tahle se také natrhá a podává se například se sladkým tvarohem. Palačinky také můžete zapéct.  Ale to už je časově náročnější.

Ještě rychlejšími počiny jsou různé obilné kaše, počínaje krupicovou, přes ovesnou, až třeba k pohankové. Ale pozor, pohanková má svou specifickou chuť i aroma a na ně si rodinka musí nejdříve postupně zvykat. 

Chleba s tvarohem ještě nikomu neublížil

Rozhodně se nestyďte připravit občas i běžnou večeři ve stylu obloženého chleba či chleba s pomazánkou. Pokud bude domácí (ta pomazánka), dá taková večeře vašim blízkým mnohem více, než předražený fastfood. A pomazánku zvládne vyrobit i partner, že?

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky