Exekuce jsou velké téma, které se týká více lidí, než byste možná čekali. Systém soudních exekucí běží od roku 2001 a za tu dobu bylo nařízeno více než pět miliónů exekučních řízení.

Na některé dlužníky bylo vedeno i deset exekučních řízení zároveň. Čísla za rok 2012 se teprve zpracovávají, ale v roce 2011 bylo exekučních řízení milión. Stoupá přitom počet mladých lidí i seniorů, kteří svou finanční situaci nezvládají. Není tak úplně divu. Na hranici tzv. příjmové chudoby se pohybuje každý desátý Čech - počítáno na hlavu, tedy včetně dětí a seniorů.

"Exekuce je moje noční můra," přiznává pětadvacetiletá kadeřnice Marta, která je vdaná za drobného podnikatele a mají spolu dvě děti. "Manžel je ješitný chlap a já se bojím, že kdyby měl nějaké finanční potíže, nepřiznal by to a nechal by situaci dojít dost daleko. V prvních letech si také dělal sám účetnictví a tak se zároveň bojím, jestli je všechnno v pořádku. Pořád ho nabádám, aby si nechal všude možně na úřadech svoji situaci zkontrolovat, ale zatím to neudělal."

Pokud by v Martině rodině letos zasahoval exekutor, vypadalo by to trochu jinak než loni, protože platí nová pravidla. Přečtěte si PODROBNÝ PŘEHLED, co všechno se na exekucích nově mění.

Příští pondělí čtěte: 5 možných důvodů, proč jste věčně švorc.

Mohlo by vás zajímat: Vaše finance v roce 2013 - Za co víc zaplatíte a na co už se nevymluvíte.

A také, proč se fakt vyplatí myslet na penzijní připojištění, přestože vám důchod připadá daleko.