Vánoční večeře z jihotyrolských specialit

Vánoční večeře z jihotyrolských specialit

Sýr Stelvio CHOP, Jihotyrolské jablko CHZO a Jihotyrolský špek CHZO – to jsou velvyslanci Jižního Tyrolska/Südtirol v kuchyni. Využít je můžete i při přípravě netradičního oběda či večeře během vánočních svátků.

Sýr Stelvio CHOP, Jihotyrolské jablko CHZO a Jihotyrolský špek CHZO pocházejí z nezaměnitelného kouta Itálie, kde jsou doma Dolomity, kde se mísí alpská a středomořská kultura a kvalitní produkty hrají prim. Téměř žádné vaření v Jižním Tyrolsku se neobejde bez těchto tří surovin - Jihotyrolané po nich sáhnou i během kulinářských příprav na vánoční svátky a dokážou z nich vykouzlit vynikající speciality.

Co doporučit? Jako předkrm carpaccio ze špeku, jako hlavní jídlo telecí v krustě se zeleninou a konečně jako dezert pravý jihotyrolský štrúdl (recepty najdete níže).

Sýr Stelvio CHOP, Jihotyrolské jablko CHZO a Jihotyrolský špek CHZO jsou hlavními představiteli informační kampaně „Z Jižního Tyrolska. Zaručeně!“ probíhající v Itálii, Německu, Rakousku a České republice. Jsou typické svou rafinovanou chutí, vynikající kvalitou a představují záruku pro spotřebitele i výrobce. Označení CHZO – chráněné zeměpisné označení a CHOP – chráněné označení původu je dělá jedinečnými a nezaměnitelnými a zaručuje, že jejich výroba, založená na dlouholeté tradici, probíhá podle přesně stanovených pravidel.

Carpaccio ze špeku 

(pro 4 osoby, 15 minut příprava)

Suroviny
• 300 g Jihotyrolského špeku CHZO
• 1 kedlubna (středně velká)
• 1 Jihotyrolské jablko CHZO (Gala, Golden Delicious)
• 3 lžíce bílého jogurtu na dochucení
• sůl, citronová šťáva, jablečný ocet na ozdobu
• na drobno nakrájená petrželka, máta, řeřicha

PŘÍPRAVA
Na talíř rozprostřete tenké plátky Jihotyrolského špeku CHZO. Oloupejte kedlubnu a omyjte Jihotyrolské jablko CHZO a poté je nastrouhejte. Obě ingredience smíchejte v misce, přidejte jogurt, špetku soli, citronovou šťávu a ocet podle chuti. Vezměte si kulatou formičku a položte dortík z jablek a kedlubny na špekové carpaccio. Ozdobte plátky jablek, petrželí, mátou a svazečkem řeřichy.
ALTERNATIVA: pokud nemáte k dispozici kedlubnu nebo máte raději jemnější chutě, můžete použít i rukolu, polníček či jiný sezonní salát.

Telecí v krustě

(pro 4 osoby, 45 minut)

Suroviny
• 600 g očištěné telecí panenky
• sůl, tymián

na krustu
• 100 g strouhanky (jemné)
• 30 g lehce orestovaných kostiček Jihotyrolského špeku CHZO
• 30 g šupinek sýru Stelvio CHOP
• 1 lžíce hořčice
• 1 žloutek
• sůl, tymián, petrželka

na zeleninovou přílohu
• 4 artyčoky (středně velké)
• 1 Jihotyrolské jablko CHZO
• 1/2 cibule
• sůl
• bílé víno
• bylinky (petrželka, rozmarýn)
• olivový olej

PŘÍPRAVA
Příprava krusty: smíchejte strouhanku, kostičky pečiva, kostičky Jihotyrolského špeku CHZO, sýr Stelvio CHOP, hořčici, žloutek, sůl a koření. Ze směsi vytvořte centimetr silný plát, přikryjte jej a dejte chladit do ledničky. Cibuli nakrájejte na kolečka a orestujte na malém množství oleje. Očistěte artyčoky, rozkrojte je na čtyři díly a přidejte k cibuli. Podlijte bílým vínem a vařte na mírném plameni 10 minut. Omyjte Jihotyrolské jablko CHZO, rozkrojte jej na čtyři díly, odkrojte jádřinec a přidejte k artyčokům. Vařte další čtyři minuty. Krustu vyndejte z ledničky. Zapněte troubu na 170 °C. Panenku nakrájejte na stejně silné plátky a krátce je orestujte po obou stranách. Osolte, na každý plátek položte část krusty a přibližně 6 minut nechte dopéct v troubě do zlatova. Panenku podávejte na zeleninové směsi a pokapejte olivovým olejem.
ALTERNATIVA: k artyčokům a jablkům přidejte i brambory.

Jablečný štrúdl se zmrzlinou

(4 osoby, 20 minut)

Suroviny na těsto
• 150 g hladké mouky
• 75 ml vlažné vody
• 1 špetka soli
• 1 lžíce bílého vinného octa
• rostlinný olej na potření
• 500 g Jihotyrolských jablek CHZO (Golden Delicious a/nebo Gala)
• 50 g cukru
• 30 g rozdrobeného piškotového korpusu
• mletá skořice
• hrozinky
• strouhaná citronová kůra
• rozpuštěné máslo na potření
• moučkový cukr

PŘÍPRAVA
Příprava těsta na štrúdl: všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké těsto, potřete olejem a nechte odpočívat nejméně 20 minut při pokojové teplotě. Příprava náplně: jablka oloupejte, nakrájejte na malé kousky a v misce je smíchejte s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a hrozinkami. Na závěr přidejte rozdrobený piškotový korpus, aby se vše spojilo. Z těsta vyválejte tenký plát, dejte na něj náplň a srolujte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě při teplotě 180 °C přibližně 14 minut. Štrúdl podávejte nakrájený, posypaný moučkovým cukrem a s kopečkem vanilkové zmrzliny.
ALTERNATIVA: pokud chcete trochu pozměnit chuť, přidejte do jablečné náplně maliny či rybíz. Vanilkovou zmrzlinu můžete nahradit zmrzlinou z jahod nebo lesních plodů.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Netradiční kapr s hruškami

Netradiční kapr s hruškami

Vánoce jsou svátky klidu, pohody a dodržování tradic, proto by na vánoční tabuli neměl chybět ani oblíbený kapr. Značka Krušovice nyní přichází s…