Do posledního koutku uklizený a krásně vyzdobený byt, nakoupené dárky, napečeno minimálně dvanáct druhů cukroví... Několik let za sebou jsem se pokoušela tohle všechno zvládnout. Jo, šlo to, ale než nastal Štědrý den, byla jsem úplně orvaná (zvlášť v době, kdy jsem po mateřské nastoupila do práce), takže jsem si tu pravou vánoční atmosféru vůbec nevychutnala. A tak jsem začala přemýšlet, jak to dělat jinak. Osvědčilo se mi všechno si dobře naplánovat...

Předvánoční úklid

Dříve jsem měla pocit, že ho musím zvládnout během jednoho víkendu. Začínala jsem v sobotu brzy ráno a končila v neděli v noci úplně grogy.

Jak to dělám teď:

Začnu zhruba čtrnáct dní před první adventní nedělí a dělám každý den něco. Jeden večer vyklidím příborník a umyju všechny ty skleničky, vázičky a hrníčky po babičce, další den udělám něco podobného s knihovnou, třetí den se vrhnu na jednu šatní skříň... Volné dny pak věnuji vždy jednomu pokoji (naštěstí jich nemám dvanáct, jak jsem si jako malá holka přála). Umýt okno, vyprat záclony a závěsy, vyleštit nábytek a vyčistit koberec atp. – to jde za jeden den v naprosté pohodě zvládnout.

Cukroví

Myslím, že jsem celkem dobrá kuchařka, ale jestli na něco nemám talent, tak je to pečení cukroví. Co já se u toho navztekala nebo naplakala, když se mi podařilo celou várku rohlíčků nebo koláčků spálit. Jindy zase bylo cukroví vysušené jako podešev, nebo se drolilo... Prostě hrůza!

Jak to dělám teď:

Smířila jsem se s tím, že pečení cukroví je nad moje síly, pochopil to dokonce i můj muž, když mě viděl nešťastnou u trouby. Ale pozor, cukroví máme a spoustu druhů! Spojila jsem se se švagrovými a kamarádkami a děláme výměnný obchod. Moje parketa je nepečené cukroví, a tak vyrábím vosí hnízda, ořechové kuličky, čokoládové pralinky a podobně. Holky zase udělají všechny ty rohlíčky a koláčky a pak si to už jen vyměníme.

Dárky

Bezcílné bloumání po obchodech plných lidí a k tomu bezradné tápání, co koupit – největším oříškem jsou tradičně rodiče, kteří si nic nepřejí, protože už všechno mají. Znáte to, ne?

Jak to dělám teď:

V diáři mám jednu stránku vyčleněnou na vánoční dárky. Už v průběhu roku si tam zapisuji nápady, co by se komu mohlo hodit a líbit. Před Vánocemi v tom udělám inventuru a pak už jdu konkrétně po jednotlivých věcech. Samozřejmě líbat ruce tomu, kdo vymyslel nakupování po internetu! A rodiče? Ti pravidelně dostávají (kromě dárků typu knížka či láhev dobrého vína) lístky do divadla. Zážitek přece vždycky potěší.

Můj letošní tip:

Městská divadla pražská nabízejí vánoční dárkové poukazy. Platí až do června 2011 a dají se využít na představení Divadla ABC a Rokoko podle vlastního výběru. Za 640 Kč dostanete dva lístky do první cenové zóny, za 440 Kč do druhé cenové zóny.

Máte nějaké další a třeba lepší nápady, jak si usnadnit život před vánočními svátky? Sem s nimi!