Diskutujte: Co připravujete k večeři na Štědrý den? Mohlo by vás také zajímat: Na co si dát pozor při výběru vánočního kapra?

Ryby by neměly ve vašem jídelníčku chybět a o Vánocích to platí dvojnásob. Proč? Obsahují bílkoviny a hlavně omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jsou zdrojem vitaminů a mnoha minerálních látek. A to právě ve svátcích, kdy často nejíme příliš zdravě, potřebujeme. Navíc prý působí jako antidepresivum, preventivně bojují proti onemocnění srdce a krevního oběhu a také snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Na Vánoce rybu. Proč?

Ryba je totiž tradičním symbolem křesťanství a také postním jídlem. Již v 17. století lidé o Vánocích pojídali ryby, jen prostý lid tento zvyk nedodržoval. Ti, kteří neměli možnost mít opravdovou rybu, ji nahrazovali symbolicky pečivem ve tvaru ryby. A teprve ve 20. století se prosadil na vánoční stůl kapr obecný. Nejdříve byl připravován tzv. na modro vařený v octě nebo bílém víně, nebo tzv. na černo ve sladké omáčce z povidel a perníku. A po druhé světové válce získal oblibu kapr smažený.

Ryby vhodné na vánoční stůl:

KAPR OBECNÝ

Ve většině českých domácností najdete na stole právě tuto rybu. Stejně tak je tradičním vánočním pokrmem také na Slovensku a v Rakousku. Navíc teď si díky velkému výběru můžete vybrat kapra se šupinami i bez nich. O chuti platí, že čím menší kapr, tím je jeho maso lepší. A pozor, tradičně se u nás kapr připravuje smažený, ale nemusí to tak být. Zdravější variantou pro letošní Vánoce může být vaření kapra v páře nebo dokonce pečení.

LOSOS OBECNÝ

Nejoblíbenější a nejčastěji konzumovanou mořskou rybou je losos. Losos má typicky zbarvenou svalovinu – od oranžové do temně růžové. Barva je způsobena tučností masa – v podstatě platí, že čím je maso růžovější nebo červenější, tím je tučnější. Na rozdíl od kapra voní syrové maso po rybině jen lehce, vyniká kvalitní bílkovinou a neobsahuje příliš kalorií, a proto ho do jídelníčku zařezují i ti, kteří drží redukční dietu. Pořídit si můžete steakové plátky, filety či podkovy. Celý losos se spíše než na Štědrý den hodí přes léto na gril. Losos se často jí také syrový, a proto je součástí stále více oblíbeného suši. Takže letos na Vánoce můžete mít smaženou lososí podkovu a nebo experimentovat se syrovou rybou. V takovém případě se podívejte po uzené verzi lososa, dbejte na čerstvost a zvolte k němu dobrou marinádu.

TRESKA OBECNÁ

Treska se na Vánoce hodí tehdy, pokud máte děti a nebo ryby nejíte zvláště kvůli kostem. Má nízkotučné jemné maso a hlavně je téměř bez kostí. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a stejně tak vitaminy A, D a skupiny B. Nechybí ani důležité minerály. Hodí se pro celou rodinu, i pro dietáře. Zdravě můžete připravit tresku třeba pečením v alobalu s kouskem citrónu. Treska má výbornou chuť a není ji třeba speciálně kořenit. Stačí olivový olej, mořská sůl, bylinky a citron. Pokud se rozhodnete tresku grilovat, pak nezapomeňte na marinádu. Třeba z olivového oleje, citronové šťávy, hrubě namleté soli a drceného pepře. Rychle připravíte tresku smažením filetů na másle, nebo ji můžete zapéct.

AMUR BÍLÝ

Je sladkovodní kaprovitá ryba a má bílé, jemné a nízkokalorické maso. Právě proto je často amurem nahrazován kapr na vánočním stole. Jeho maso je křehčí, chuťově lepší a obsahuje mnohem méně malých kostí, kterých se u kapra tolik bojíme. Nejlépe uděláte, když ho připravíte smažením stejně jako kapra. Pokud smažené nejíte, pak ho rozhodně upečte. Skvěle si na něm pochutnáte. Jeho chuť snadno zvýrazní čerstvé bylinky, nejvhodnější právě na amura je tymián. V létě si ho můžete připravit na grilu nebo uvařit v páře. Kromě tradičních příloh se k amurovi hodí také těstoviny a zeleninový salát.

TUŇÁK

Je mořská ryba, kterou známe spíše jako pochoutku v konzervě, ale nemusí to tak být vždy. Hodí se i na slavnostní stůl, a to hlavně proto, že má lahodné maso, které pozitivně působí na zdraví i krásu. Obsahuje totiž látky, které zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a kůže. Navíc jeho dalším pozitivem je i minimum kostí a ty, které tam jsou, jsou velké a snadno odstranitelné. Chuť ryby je neutrální, a proto při jeho přípravě záleží hlavně na vaší fantazii a vždy si zachová svou jemnou chuť. Zkuste letos investovat do čerstvého tuňáka, který není nejlevnější, ale zato obsahuje důležité esenciální mastné kyseliny. To ten v konzervě nemá. Připravit z něj můžete steaky, v japonské kuchyni je používán do suši. Chcete speciální vánoční pochoutku? Pak si udělejte tuňákový špíz s citronovou trávou opečený na rozpálené pánvi. Jako přílohu můžete zvolit třeba zeleninový salát.

PSTRUH DUHOVÝ

Pstruh je ryba spíše na léto…často grilovaná a pečená. Ale i přesto se hodí i na sváteční stůl. Maso je totiž lehce stravitelné, a proto se po celodenním „obžerství“ hodí pro náš žaludek. Jeho maso má výtečnou chuť, a proto ho stačí připravit s bylinkami, citronem a olivovým olejem. Pokud máte radši výraznější chuť, můžete přidat koření na ryby. K němu si můžete dát brambory vařené ve slupce a zakapat je bílým jogurtem. Chcete-li ostřejšího pstruha, dobře se snese i s chilli papričkami. Přejeme vám dobrou chuť.