Vánoční příběh

Důvod, proč je Poinsettia spojovaná s vánočními svátky, je prostý. Příběh se odehrál koncem 16. století v Mexiku. Dívka byla příliš chudá na to, aby přinesla Ježíšovi dárek na oslavu jeho narození. Anděl jí poradil, aby u cesty natrhala obyčejný plevel a volně ho položila před kostelní oltář. Jak jí řekl, tak dívka učinila. A za chvíli začaly rašit malé kvítky karmínové barvy. O století později už byla květina nedílnou součásti oslav františkánů, kteří v jejím tvaru vidí betlémskou hvězdu a barvu spojují s krví a Ježíšovým ukřižováním.

Péče

Ve Střední Americe, kde má pryšec nádherný svůj domov, dorůstá i čtyř metrů a tvoří bohaté keře a stromky. V Evropě je známá jen jako menší interiérová rostlina.

Základem pro dlouhodobé pěstování je správná péče. Hvězda má několik pravidel, ze kterých nesleví.

Dbejte na pravidelnou a přiměřenou zálivku. Pochází ze subtropických krajin a na velké množství vody není zvyklá, na druhou stranu jí nesvědčí ani příliš suchá hlína.

Přímé světlo jí nedělá dobře. Volte místnost, kde se nemusí po většinu dne svítit lampou, ani ji nevystavujte k oknu, kde na ni bude pražit slunce (ani během prosluněných zimní dnů).

Na průvan nebo náhlé změny teplot reaguje velmi rychlým vadnutím. Při převozu ji důkladně zabalte do igelitu nebo papíru a najděte jí místo mimo větrací okna nebo časté proudění vzduchu.

Dlouhověkost

Název rostliny je matoucí, nejde o jednorázovku na pár dnů v roce. Jakmile odkvete, shodí listy a zapadne mezi jiné nudné květiny. S trochou pomoci ale není potřeba kupovat za rok další, stačí oživit tu původní.

Od Vánoc počkejte zhruba do března a seřízněte na deset centimetrů. Ze stonků vyteče bílé latexové mléko, které je jedovaté a může na kůži způsobit menší popáleniny. Stačí podržet místo řezu nad plamenem svíčky nebo přetřít horkou vodou. Pak hvězdu přesuňte na místo, kde bude mít mírný chlad a dostatek stínu. Tam ji nechte až do poloviny září, jen nezapomínejte na pravidelné zalévání. Zhruba tři měsíce před Vánoci, kdy chcete mít květinu v té nejlepší kondici, nastavte přísný režim a dopřávejte jí maximálně deset hodin denního světla denně. Po zbytek času ji zakrývejte krabicí. V prosinci by měla začít opět kvést.

Pokud se vám vánoční hvězda zalíbila, můžete si ji snadno rozmnožit řízkováním. Při březnovém ořezu stačí dát výhonky do sklenice s vodou, nechat zakořenit a zasadit do prokypřené směsi písku, pařeništní zeminy a drnovky.