Klasické vánoční cukroví si v klidu a bez obav o svoji váhu dát můžete, stačí jen trochu změnit ingredience. Například bílý cukr nahraďte cukrem třtinovým, medem, ještě lépe přírodním sirupem nebo stévií. Místo bílé pšeničné mouky použijte mouku celozrnnou a při pečení používejte pouze kvalitní rostlinné tuky a máslo. Místo kupovaných polev si připravte vlastní, které nejen že budou lépe chutnat, ale budou také zdravější. V neposlední řadě ale také cukroví konzumujte v menším množství, než jste zvyklí, a nezapomeňte třeba na dostatek ovoce a pohyb…

Zdravé vánoční menu

Zdravější a dietnější cukroví ale nestačí. Pokud jste k přibírání na váze náchylní, ale chcete si zachovat svoji postavu i po Vánocíchdo nového roku, měli byste alespoň částečně změnit i jednotlivé chody svátečního menu.

Jako předkrm se hodí něco lehkého, například meloun v parmské šunce, rajčata s česnekem a bylinkami pečená v troubě nebo třeba mexické guacamole. Místo smaženého kapra v trojobalu zkuste rybu grilovat – a nemusí to být jen kapr, vyzkoušejte třeba lososa. V bramborovém salátu nahraďte majonézu nízkotučným jogurtem nebo sýrem cottage.

Přibírání kil napomáhá i předvánoční stres, proto nic nenechávejte na poslední chvíli, nepřehánějte to s úklidem a hodně relaxujte. A nezapomínejte ani na pohyb, krátká procházka na čerstvém vzduchu nikomu nikdy neuškodila a neuškodí tedy určitě ani vám.

Chutné dietní cukroví

Máte napečené tradiční sladké vánoční cukroví, ale chtěli byste ještě jiné – dietní a zdravé? Zde jsou dva recepty na takové cukroví, které ještě do Štědrého dne stihnete upéct.

Nízkokalorické vanilkové rohlíčky

Klasické vanilkové rohlíčky můžete nahradit touto zdravější verzí z žitné mouky a ovesných vloček, které obsahují plnohodnotné sacharidy, a s třtinovým cukrem, který je zdravější než bílý rafinovaný. Na případnou polevu použijte jen kvalitní čokoládu s minimálně 70% podílem kakaa. Naprosto nejlepší je ale kakaová hmota, vyrobená jen z kakaových bobů, která neobsahuje žádný cukr.

Suroviny

  • 150 gramů ovesných vloček
  • 80 gramů žitné mouky
  • 1 vejce
  • 1 jogurt
  • 5 lžic tmavého kakaa
  • 40 gramů třtinového cukru
  • lžička vanilky nebo perníkového koření
  • hořká čokoláda s minimálně 70 % obsahem kakaa
  • voda

Postup

V míse důkladně míchejte nasekané ovesné vločky, žitnou mouku, vajíčko, třtinový cukr, vanilku nebo perníkové koření a kakao. Podle potřeby přilijte vodu tak, aby těsto bylo mírně lepivé a tvárné. Z těsta pak vytvořte rohlíčky, kolečka nebo jiné tvary a ty naskládejte na pečicí papír, rozložený na plechu. Cukroví pečte v troubě, předehřáté na 200 °Celsia přibližně 10 až 15 minut.

Než se cukroví upeče, ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a do ní pak okraje upečeného cukroví namáčejte.

Dietní linecké cukroví

Linecké je velmi oblíbený druh vánočného cukroví, které ale, podobně jako většina ostatního, není právě zdravé a dietní. Při úpravě složení už ale poměrně zdravé může být. V tomto případě není možné použít jako sladidlo stévii, protože cukroví by nedrželo tvar. Klasický bílý cukr se nahrazuje třtinovým, který obsahuje vitamíny a minerály.

Suroviny

  • 250 gramů žitné mouky
  • 125 gramů třtinového cukru
  • 80 gramů kokosového oleje
  • 1 vejce
  • 1/4 kypřicího prášku do pečiva
  • marmeláda

Postup

V míse smíchejte všechny suroviny mimo marmeládu a připravte z nich těsto. Pokud nebude zcela konzistentní a bude se mírně rozpadat, přidejte trochu kokosového oleje. Z těsta vyválejte plát a vykrajovátky z něj vykrájejte tvary. Cukroví rozložte na pečicí papír na plechu a dejte na 10 až 15 minut upéct do trouby, rozehřáté na 200 °Celsia.

Upečené cukroví nechte vychladnout a pak slepujte marmeládou. Ta by měla být kvalitní s vysokým obsahem ovoce a stévií jako sladidlem.

Místo marmelády je k slepování – ale i k potření povrchu - možné použít i rozpuštěnou čokoládu s minimálně 70% obsahem kakaa.