Francie

Francouzská kuchyně je proslulá noblesním pečivem a šneky. A svou originalitu nezapře ani o Vánocích. Barevné makronky jsou v kurzu po celý rok, ale na slavnostním menu nesmí chybět bûche de Noël. Dezert, který vypadá jako poleno, má původ ve starověku. Kmen se ovázal stuhami a nejmladší člen rodiny ho umístil do krbu. Popel se uchovával celý rok, protože se věřilo v jeho léčivou sílu a schopnost odehnat samotného ďábla. Dnes už je rituálnímu pálení konec. Stačí obyčejná roláda a čokoládový krém, do kterého se vidličkou naznačí struktura dřeva.

Velká Británie

Vánoční pudink je sice tamní tradiční sladkost, ale dort má mnohem více příznivců díky absenci hovězího loje. Příprava trvá týdny, protože se musí nechat prolnout všechny chutě a vůně. Podloží ze sušeného ovoce na oslazení bohatě stačí. Aby dort vydržel od poloviny listopadu až do Vánoc, prolije se těsto skleničkou brandy. Na řízný dezert nedají Britové dopustit.

Čína

V zemi, kde kulinářské umění právem patří do kulturního bohatství, byste na vánoční tabuli čekali sladké experimenty. Opak je ale pravdou. Po večeři, která se skládá z toho nejexotičtějšího, co je k mání, se podávají obyčejné mandlové bochánky. Dříve zajišťoval příjemnou chuť mandlový extrakt, dnes se stále častěji používá jemná mouka z mandlí.

Zatímco na Filipínách si sladkosti z rýžové mouky dopřávají až po mši, kdy si je ve velkém nakupují u pouličních stánků, na Novém Zélandu nedají dopustit na národní poklad dort Pavlova. Na další vánoční dobroty z různých koutů světa nahlédněte do galerie.