Staňte se předplatitelem našich časopisů
mojepredplatne.cz

Velký přehled vánočního cukroví: co kdy upéci a triky, které ušetří čas i peníze

Pestrá kolekce vánočního cukroví.
Pestrá kolekce vánočního cukroví.
Zdroj: Jirik V / Shutterstock.com

Obchody nás už od začátku listopadu upozorňují na blížící se Vánoce. Nenabízí jenom dárky pod stromeček, ale třeba i nejrůznější druhy vánočního cukroví. Určitě to s námi myslí v současném uspěchaném světě dobře, ale vůni a chuti domácího pečiva se nic nevyrovná.

Pečení vánočního cukroví je potřeba alespoň trochu naplánovat. Nejen, že na žádné oblíbené druhy nezapomenete, ale vyhnete se i zbytečným stresům a budete mít dostatek času třeba právě na výběr dárků. Udělejte si přehled všech druhů cukroví, které chcete upéct, sepište potřebné suroviny, podívejte se, které máte v kuchyni a ty, které chybí, samozřejmě doplňte. Při pečení cukroví na Vánoce se neobejdete ani bez plechů a hlavně  formiček a vykrajovátek. 

Bez vánočního cukroví si mnozí nedovedou Vánoce představit. Bez vánočního cukroví si mnozí nedovedou Vánoce představit. Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Kdy co upéct

Pečení je nejlepší rozložit do několika týdnů především podle druhů cukroví.
•    Na konci listopadu a začátku prosince pečeme vanilkové rohlíčky, perníčky, kokosové cukroví, medvědí tlapky… prostě všechno cukroví, které potřebuje delší dobu na rozležení a změknutí.
•    Čtrnáct dní před Vánocemi bychom měli upéct cukroví, které nepotřebuje k rozležení tak dlouhou dobu - například z lineckého světlého i tmavého těsta.
•    Týden před vánočními svátky upečeme sněhové cukroví a uděláme i cukroví nepečené. Všechno připravené cukroví dokončíme - spojíme náplněmi, ozdobíme polevami.
•    Krátce před Štědrým dnem upečeme vánočky.
•    Štědrý den provoníme čerstvě upečeným jablkovým závinem. 

Cukroví bychom měli mít upečené, naplněné a ozdobené v dostatečném časovém předstihu, aby se v teplotě okolo 5 °C dobře rozleželo a náplně i chutě se vzájemně dobře prolnuly.

Tipy a rady

Je mnoho různých rad, tipů a triků, jak připravit to nejlepší vánoční cukroví a ostatní pečivo. Zde je několik jednoduchých, ale ověřených a účinných.
•    Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny stejnou - a nejlépe pokojovou - teplotu.
•    Těsto se mnohem lépe vyválí a cukroví se z něj dobře tvaruje, kdy ho necháme přes noc odpočinout v lednici.
•    Když těsto na závin položíme na moukou posypanou utěrku, lehce ho pak vytáhneme do milimetrové tloušťky.
•    Sníh se snadněji vyšlehá, když do vaječných bílků přidáme lžičku octa.
•    Do marmelády, kterou spojujeme cukroví nebo používáme jako náplň, můžeme přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky.
•    Ořechy do ořechové náplně vaříme v mléku nebo ve smetaně a pak náplň zahustíme rozmačkanými piškoty.
•    Tukové náplně ochutíme kávou nebo kapkou vhodného alkoholu.

Potírání pečiva
• .Vánočka potřená rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka bude mít krásný zlatavý povrch.
•    Lesklé cukroví získáme, když ho ihned po upečení ještě horké potřeme oslazeným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali trochu škrobové moučky. Postup se využívá například i u perníčků, které jsou dekorační.

Čokoláda
•    Hoblinky z čoklády se snadno a rychle vytvoří obyčejnou škrabkou na brambory. Pokud chceme mít hobliny větší, tak čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji na hladké desce ztuhnout a pak shora hobliny seškrabujeme.
•    Různé tvary z čokolády získáme, když ji rozpuštěnou necháme téct na pečicí papír a přitom tvoříme spirály, kolečka a jiné tvary. Vrstva čokolády ale nesmí být moc silná. Papír s čokoládovými tvary pak dáme přibližně na 15 minut do mrazáku.

Při přípravě těsta a pečení vždy ale především vycházejte z receptur! Dodržujte předepsané množství surovin a postupy – jedině tak se vám cukroví vždy povede.

Teploty pečení

Ideální teplota pro pečení většiny druhů cukroví je 180 °C – při nižších teplotách vytéká tuk, při vysokých pečivo na povrchu rychle ztmavne, ale uvnitř není dopečené. Různé druhy cukroví se pečou při rozdílných teplotách.

•    100 °C - sušení - nízké pečivo z vaječných bílků - např. laskonky, které se plní šlehačkou nebo krémem.
•    130 až 150 °C - pečení v nízké teplotě - různé sněhové pečivo.
•    160 až 170 °C - nízká střední teplota - šlehaná a třená tuková těsta, dorty.
•    170 až 190 °C - pečení v střední teplotě - pečivo s kypřicím práškem, medová těsta, perníky.
•    190 až 210 °C - vyšší střední teplota - menší vánoční cukroví, vánočky a kynuté tvarované pečivo, koláče ve formách.
•    210 až 225 °C - pečení ve vyšší teplotě - piškotové rolády, pečivo z listového těsta, menší tukové cukroví.
•    225 až 250 °C - vyšší teplota - různé záviny, pečivo z listového a odpalovaného těsta.
•    250 až 300 °C - pečení ve vysoké teplotě - rychlé zapečení např. sněhových povrchů na předpečených moučnících apod.

Vyšší teplota a zkrácení času pečení nijak neurychlí.

Využijte všechny suroviny!

Všechno pečivo se vždy úplně ideálně nepovede, ale i rozlámané kousky se dají ještě spotřebovat. Vložíme je do mixéru, přidáme k nim marmeládu, šlehačku a trochu rumu a vše dobře rozmixujeme. Ze směsi potom vytvarujeme malé kuličky, které napíchneme na ozdobná párátka a obalíme v čokoládové polevě…

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky