Vánoční cukroví - přehled kdy co upéct i ověřené rady a tipy

Vánoční cukroví - přehled kdy co upéct i ověřené rady a tipy

Obchody nás už od začátku listopadu upozorňují na blížící se Vánoce. Nenabízí jenom dárky pod stromeček, ale třeba i nejrůznější druhy vánočního cukroví. Určitě to s námi myslí v současném uspěchaném světě dobře, ale vůni a chuti domácího pečiva se nic nevyrovná.

Pečení vánočního cukroví je potřeba alespoň trochu naplánovat. Nejen, že na žádné oblíbené druhy nezapomenete, ale vyhnete se i zbytečným stresům a budete mít dostatek času třeba právě na výběr dárků. Udělejte si přehled všech druhů cukroví, které chcete upéct, sepište potřebné suroviny, podívejte se, které máte v kuchyni a ty, které chybí, samozřejmě doplňte. Při pečení cukroví na Vánoce se neobejdete ani bez plechů a hlavně  formiček a vykrajovátek. Těch je v současné době k dostání velké množství v nejrůznějších tvarech, provedeních i velikostech a kdybyste chtěli letošní cukroví obměnit, podívejte se na  vykrajovátka a formičky v nabídce e-shopu www.ozdobdort.cz.

Pokud nevíte, co letos upéct nebo chcete nějaké nové druhy cukroví, můžete se inspirovat například na www.milujivareni.cz, kde je receptů na vánoční cukroví možná víc, než si dokážete představit.

Kdy co upéct

Pečení je nejlepší rozložit do několika týdnů především podle druhů cukroví.
•    Na konci listopadu a začátku prosince pečeme vanilkové rohlíčky, perníčky, kokosové cukroví, medvědí tlapky… prostě všechno cukroví, které potřebuje delší dobu na rozležení a změknutí.
•    Čtrnáct dní před Vánocemi bychom měli upéct cukroví, které nepotřebuje k rozležení tak dlouhou dobu - například z lineckého světlého i tmavého těsta.
•    Týden před vánočními svátky upečeme sněhové cukroví a uděláme i cukroví nepečené. Všechno připravené cukroví dokončíme - spojíme náplněmi, ozdobíme polevami.
•    Krátce před Štědrým dnem upečeme vánočky.
•    Štědrý den provoníme čerstvě upečeným jablkovým závinem. 

Cukroví bychom měli mít upečené, naplněné a ozdobené v dostatečném časovém předstihu, aby se v teplotě okolo 5 °C dobře rozleželo a náplně i chutě se vzájemně dobře prolnuly a na Vánoce bylo nejlepší.

Tipy a rady

Je mnoho různých rad, tipů a triků, jak připravit to nejlepší vánoční cukroví a ostatní pečivo. Zde je několik jednoduchých, ale ověřených a účinných.
•    Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny stejnou - a nejlépe pokojovou - teplotu.
•    Těsto se mnohem lépe vyválí a cukroví se z něj dobře tvaruje, kdy ho necháme přes noc odpočinout v lednici.
•    Když těsto na závin položíme na moukou posypanou utěrku, lehce ho pak vytáhneme do milimetrové tloušťky.
•    Sníh se snadněji vyšlehá, když do vaječných bílků přidáme lžičku octa.
•    Do marmelády, kterou spojujeme cukroví nebo používáme jako náplň, můžeme přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky.
•    Ořechy do ořechové náplně vaříme v mléku nebo ve smetaně a pak náplň zahustíme rozmačkanými piškoty.
•    Tukové náplně ochutíme kávou nebo kapkou vhodného alkoholu.

Potírání pečiva
•    Vánočka potřená rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka bude mít krásný zlatavý povrch.
•    Lesklé cukroví získáme, když ho ihned po upečení ještě horké potřeme oslazeným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali trochu škrobové moučky. Postup se využívá například i u perníčků, které jsou dekorační.

Čokoláda
•    Hoblinky z čokolády se snadno a rychle vytvoří obyčejnou škrabkou na brambory. Pokud chceme mít hobliny větší, tak čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji na hladké desce ztuhnout a pak shora hobliny seškrabujeme.
•    Různé tvary z čokolády získáme, když ji rozpuštěnou necháme téct na pečicí papír a přitom tvoříme spirály, kolečka a jiné tvary. Vrstva čokolády ale nesmí být moc silná. Papír s čokoládovými tvary pak dáme přibližně na 15 minut do mrazáku.

Při přípravě těsta a pečení vždy ale především vycházejte z receptur! Dodržujte předepsané množství surovin a postupy – jedině tak se vám cukroví vždy povede.

Teploty pečení

Ideální teplota pro pečení většiny druhů cukroví je 180 °C – při nižších teplotách vytéká tuk, při vysokých pečivo na povrchu rychle ztmavne, ale uvnitř není dopečené. Různé druhy cukroví se pečou při rozdílných teplotách.

•    100 °C - sušení - nízké pečivo z vaječných bílků - např. laskonky, které se plní šlehačkou nebo krémem.
•    130 až 150 °C - pečení v nízké teplotě - různé sněhové pečivo.
•    160 až 170 °C - nízká střední teplota - šlehaná a třená tuková těsta, dorty.
•    170 až 190 °C - pečení v střední teplotě - pečivo s kypřicím práškem, medová těsta, perníky.
•    190 až 210 °C - vyšší střední teplota - menší vánoční cukroví, vánočky a kynuté tvarované pečivo, koláče ve formách.
•    210 až 225 °C - pečení ve vyšší teplotě - piškotové rolády, pečivo z listového těsta, menší tukové cukroví.
•    225 až 250 °C - vyšší teplota - různé záviny, pečivo z listového a odpalovaného těsta.
•    250 až 300 °C - pečení ve vysoké teplotě - rychlé zapečení např. sněhových povrchů na předpečených moučnících apod.

Vyšší teplota a zkrácení času pečení nijak neurychlí.

Využijte všechny suroviny!

Všechno pečivo se vždy úplně ideálně nepovede, ale i rozlámané kousky se dají ještě spotřebovat. Vložíme je do mixéru, přidáme k nim marmeládu, šlehačku a trochu rumu a vše dobře rozmixujeme. Ze směsi potom vytvarujeme malé kuličky, které napíchneme na ozdobná párátka a obalíme v čokoládové polevě…

Další články

čtenářů si právě čte tento článek