Co znamenají Vánoce pro jednotlivé víry

Křesťané

Křesťané slaví narození spasitele Ježíše Krista. Ale jejich nejdůležitějším svátkem nejsou Vánoce, jsou jím Velikonoce (Ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista). Přičemž Velký pátek slaví především protestanti.

Muslimové

Maria a Ježíš jsou důležití i pro islám. Ježíš je oslavován jako prorok a Maria jako jeho matka. Vánoční příběh o narození Ježíše Krista je i v Koránu vyprávěný velmi podrobně. I zde počala Maria svého syna jako panna, anděl boží jí zvěstoval poselství – stejně jako v Bibli.

Židé

Židé nemají s Vánoci nic společného, kromě toho, že Ježíš byl také Žid. Židé slaví Chanuku – svátek světel. Připomínají si tak znesvěcení jeruzalémského chrámu v roce 70 př. n. l. Chanuka se slaví podle židovského kalendáře vždy v čase Vánoc. Židé také zapalují svíčky, konzumují sladkosti a dávají si dárky – v tomhle si jsou Vánoce a Chanuka velmi podobné.

Svědci Jehovovi

Odmítají každou podobu oslavy Vánoc, protože Bible nevybízí k tomu slavit narození Ježíše a protože vánoční stromek a věnec jsou prapůvodními pohanskými zvyky. Místo toho slaví Svědkové Jehovovi smrt Ježíše, protože sám Ježíš při poslední večeři vyzval apoštoly k tomu, aby jeho smrt slavili.

Jak se slaví Vánoce ve světě

Argentina

Opravdu neobvyklé Vánoce mají v Argentině. Protože v prosinci je zde léto a vysoké teploty, pije se místo svařeného vína či punče chlazená Coca-cola, štědrovečerní večeře probíhá na zahradě a na stole najdete pečené sele anebo pečínku z páva. Jeho peří tvoří zároveň pěknou dekoraci. Avšak ani zde nechybí vánoční stromečky, často zdobené bílými chomáčky, které mají připomínat sníh. Dětem naděluje dárky kůň Magi, a to až 6. ledna.

Austrálie

U protinožců je vždycky všechno naopak, a tak se i zde Vánoce neslaví v zimě, ale v létě, tedy v plavkách a na pláži. Přesto zde nechybí tradiční Santa Claus a spousta dárků, jí se pečený krocan nadívaný kaštany a jablky a jako nášup nesmí na stole chybět švestkový nákyp s ořechy a rozinkami, nejlépe ještě politý vaječným koňakem.

Bulharsko

Vepřové maso, čočka, fazole, rýže a zelí – to jsou tradiční pochutiny, které nesmějí chybět na žádné slavnostní tabuli v bulharských domácnostech. Oblíbené je i kynuté pečivo ve tvaru kroužků, které se servíruje místo naší vánočky. Protože jde o pravoslavnou zemi, dárky se nadělují až 6. ledna a nenosí je nikdo jiný než děda Koleda. Mnoho domácností však slaví i 24. prosince, a tak není výjimkou, že děti dárky dostanou i dvakrát.

Finsko

Stejně jako u nás je i ve Finsku nejvýznamnějším dnem 24. prosinec. Ráno se jí rýžová kaše, která se zapíjí švestkovým džusem a večer následuje slavnostní hostina. Dárky zde neroznáší Santa Claus, ale Velký Ukko se svými pomocníky pidimužíky. Mezi tradiční zvyky patří návštěva hřbitova i sauny, typické jsou slaměné dekorace.

Tip Kafe.cz: Finský vánoční glögg

Co je potřeba: 1 l červeného vína, 150 ml čisté pálenky nebo vodky, 2 celé skořice, 10 hřebíčků, 1 celý zázvor, 2 lžičky kardamonu, kůra z 1 pomeranče, 250 g cukru krupice, 100 ml rozinek, 50 ml nasekaných mandlí

Jak na to: Do vína nasypeme skořici, hřebíček, zázvor, kůru z pomeranče, rozdrcený kardamom, cukr, zalijeme pálenkou, vzduchotěsně uzavřeme a necháme při pokojové teplotě asi 24 hodin odstát. Podáváme horké.

Francie

Ve Francii přináší dětem dárky bíle oděný otec Noël, francouzský bratranec našeho Ježíška a amerického Santa Clause, a to komínem. Nejzajímavější je však slavnostní štědrovečerní tabule, která má až dvanáct chodů. O Francouzích je známo, že jsou gurmáni, a tak nechybí krocan s kaštanovou nádivkou anebo lanýžovou pastou či tradiční la revellion - pokrm z ústřic, klobásek, vína, pečené šunky, salátů, ovoce a sladkostí. Na stole však musí být i sýry, šampaňské či tradiční sladkosti – truffle z čokolády a datlí, koláč se smetanou, roláda či čokoládové salámky.

Mexiko

Zatímco u nás jsou Vánoce svátky klidu a míru, v Mexiku je to pravý opak. Jsou veselé a hodně hlučné. Zajímavé je i to, že vánoční stromečky zde najdete jen výjimečně. Mexičané totiž místo nich mají pinatu, což je velký hliněný džbán na vodu plný ozdob a hraček, který se zavěsí na dveře a jeho rozbitím vánoční oslavy vrcholí.

Spojené státy americké

I když u nás naděluje dárky Ježíšek, mnoho dětí si jej dnes může spojovat s fousatým mužíčkem v červeném. Santa Claus totiž přináší dárečky v anglicky mluvících zemích a u nás je čím dál populárnější. Večeří se tradičně 24. 12., ale dárky děti dostávají až druhý den ráno. A to proto, že v noci na 25. prosince přijíždí Santa Claus ze severního pólu na saních tažených osmi létajícími soby. Děti tradičně věší punčochy nad krb, i když dárky už dnes najdou většinou pod stromečkem. Na stole nesmí chybět pečený krocan nadívaný brusinkami, zeleninou a brambory, stejně jako tradiční vánoční puding.

Španělsko

Zpěv, tanec, zábava a dobré jídlo – tak vypadají Vánoce ve Španělsku. Na stole nesmí chybět skopové maso, spousta zeleniny, ovoce a některý z tradičních dezertů. Můžete si pochutnat například na kořeněném mandlovém koláči s ovocem, máslových placičkách či pudincích. Ve Španělsku jsou zvyklí slavit Vánoce v širokém rodinném kruhu a chybět nemohou samozřejmě ani dárky, jen si je na ně třeba počkat. Nosí je totiž Tři králové…

Tip Kafe.cz: Tradiční španělský recept: Turróns

Co je potřeba: 250 g mandlí, 250 g cukru krupice, 3 žloutky, 1/2 bílku a olej

Jak na to: Mandle spaříme, oloupeme, vysušíme, necháme zchladnout a jemně umeleme. Přidáme cukr, rozšlehané žloutky a promícháme. Z poloviny bílku ušleháme tuhý sníh, který přidáme k mandlové směsi a opět promícháme. Plech vyložíme alobalem, potřeme olejem, v síle asi 5 mm na ni rozetřeme mandlovou směs a přikryjeme dalším alobalem potřeným olejem. Zatížíme dřevěným prkýnkem se závažím a necháme tři dny v chladu. Nakonec nakrájíme na 6 cm dlouhé a 5 mm široké proužky.