24. prosince

"Christmas Eve" je běžný pracovní den, ale většina lidí si i tak bere volno, jede za rodinou a dolaďuje vánoční výzdobu. Večer všichni pověsí nad tradiční krby vánoční punčochy. Některé rodiny začínají tento den s velkolepou hostinou.

25. prosince

"Christmas Day" je v USA nejdůležitější den celých Vánoc. Děti jsou nedočkavé a vstávají brzy ráno, běží ke stromku a v přítomnosti rozespalých rodičů rozbalují dárky. Stoly se prohýbají pod množstvím jídla a hostině kraluje nadívaný krocan, roastbeef a oblíbené candy cane (červené hůlky).

26. prosince

"Day after Christmas Day" je v USA státní svátek a všichni si užívají zaslouženého volna. Rodiny se ve velkém sjíždějí, pokračují v předávání dárků a jídla neubývá.

Už od listopadu propadají lidé nákupní horečce a vánoční hysterii, obchody přetékají kýčovitými dekoracemi a jsou ověšeny blikajícími světýlky. Hlavní vysílací čas v televizi je v režii vánočních filmů (Sám doma, Vánoční skřítek, Grinch) a rádiím vévodí hity Mariah Carey.

Santa Claus

Santa Claus je milý dědula v červeném kompletu s kožešinou a plnovousem, do domků se vkrádá krbem nebo komínem. Pomáhají mu vánoční skřítci a osm sobů - Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner a Blitzen. Aby se mu děti zavděčily, nechávají na římse krbu misku sušenek a sklenici vychlazeného mléka.

Kam se jen podíváš

Americké Vánoce si se střídmostí příliš nerozumí. Všechno musí blikat a svítit, sousedé se předhánějí ve výšce vánočního stromku před domem, nadívaný krocan se sotva vejde na podnos, schránka je plná vánočních pohlednic a většina cukrovinek ve tvaru Santa Clausů nebo sněhuláků má štiplavou mátovou příchuť.