Naslouchej

Vánoční faux-pas si prožili téměř všichni. Někoho urazí permanentka do posilovny, jiného plstěné bačkory nebo balíček vonných mýdel. Záměr je jasný - potěšit. Ale občas se nesetká s nadšením obdarovaného, pohroma je na světě a po klidné vánoční atmosféře ani památky.

Hodně párů a rodin se stále častěji přiklání ke způsobu, který sice postrádá moment překvapení, ale sází na jistotu. Lidé se předem domluví, co by chtěli. To si navzájem koupí. Většinou se jedná o dárky podobné hodnoty. Pod stromeček pak přidají jen milou drobnost, aby dokázali, že si svůj protějšek umí hýčkat.

Pro ty, kterým se tento chladný způsob příčí, existuje jen jediná cesta k úspěchu. Po celý rok musí bedlivě naslouchat a tajně pátrat po tom, co by ten druhý mohl chtít. Takoví lidé se snaží vyvarovat "dárkových klišé" jako jsou knihy, ponožky a spodní prádlo, hodinky, elektronika nebo poukázky na masáž.

Bez urážky

Pod stromečkem se může po rozbalení dárku rozhostit trapné ticho, kdy budete marně hledat slova, abyste dotyčného neurazili a co nejlépe skryli pocit rozčarování. Vyvarujte se zbytečného opisování a nepoužívejte následující fráze.

  • Něco podobného jsem okukovala, ale nekoupila si to - vzbudíte dojem, že se protějšek strefil přesně do vašeho vkusu
  • To je moc hezké, děkuji - poděkovat je téměř povinnost, ale proč byste vraceli něco, co je hezké?
  • Tak to mě překvapilo, zkusím si to - jen těžko vám protějšek řekne, že vypadáte nemožně, když to v obchodě při výběru porazilo početnou konkurenci
  • To snad nemyslíš vážně?! - nemusíte být hrubí, abyste se dokázali ze situace vykroutit

Druhé kolo

Při nakupování vánočních dárků si nechávejte účtenky a faktury. Většina obchodů nabízí v období Vánoc prodlouženou lhůtu pro vrácení zakoupeného zboží, ale je nutné mít doklad o koupi a úhradě. Pokud se obdarovanému dárek nezamlouvá, potřebné dokumenty mu nabídněte. Jste-li vy ten, kdo není s dárkem spokojen, doklady si vyžádejte. Bez nich totiž nemá cenu obchod s požadavkem o vrácení ani oslovovat.

Některé obchody si tržby zajistí tak, že sice nabídnou možnost vrácení, ale vystaví pouze poukaz na čásku a tu musíte investovat do zboží, které má daný obchod na skladě. V případě, že je dárek zcela mimo vaše zájmy, peníze pravděpodobně propadnou a vám nezbyde nic lepšího, než se s dárkem smířit nebo ho poslat dál.

Je milé být originální, ale ne vždy se úporná snaha setká s kladným výsledkem. Někdy je lepší se zeptat.