Cukroví, dárky a... Čistota!

Ano, vánoční svátky nesestávají pouze z nákupů vánočních dárků, pečení cukroví a zdobení stromečku. Patří k nim i uklízení, které mnohé ženy ze srdce nenávidí. Pokud mezi ně patříte i vy, nezoufejte. A řiďte se našimi radami.

Kafe.cz radí

Kdy je nejlepší doba začít uklízet: Na přelomu listopadu a prosince. Generální úklid si totiž můžete rozložit do etap, a tak ho zvládnete snáze.

Kdo všechno má uklízet: Celá rodina! Jinak budete mít nervy na cáry a partner či potomci se budou šklebit, že mají nervní maminku.

Co všechno si pořídit: Popravdě řečeno, nemusíte to s čistícími prostředky až tak přehánět. V klidu vám postačí gumové rukavice, houbičky, drátěnka a nějaká ta chemie. Jasně – jsou ženy, které před svátky gruntují jako šílené. Není ale rozumnější poklidit s rozumem (děti uklidí svůj pokojíček, manžel pomůže s okny), pak si zapálit „františka“ a otevřít láhev vína?

Různé místnosti, různá špína

Nejhorší místa v rozličných místnostech bytu? My je známe. Když se na ně zaměříte, zvládnete uklidit to nejhorší za pár hodin.

Obývací pokoj, dětský pokoj, pracovna

K rozumnému předvánočnímu úklidu postačí málo – vyluxovat pod postelemi a stoly, vyměnit ložní prádlo a jarovou vodou otřít monitory počítačů a televize. Pak už stačí dát na topení tři čtyři pomeranče a za chvíli budou místnosti vonět novotou.
Rozumná doba uklízení: 1 hodina

WC

Na tuto místnůstku se zaměřte víc! Vytřete pod klozetem a pod vnitřní okraj mísy nalijte toa-letní chemii. Nechejte chvíli působit. Pak už stačí použít vůni na WC. A je to.
Rozumná doba uklízení: 15 minut

Koupelna

Další místnost, kterou se nevyplatí „neodfláknout“. Pokud nemáte obloženou vanu, je potřeba nejdříve pořádně poklidit pod vanou. Pak samozřejmě vydrhněte vanu. Důležité je také vyčis-tit skříňky a otřít jednotlivé kosmetické pomůcky. To byste nevěřila, kolik je na nich špíny.
Rozumná doba uklízení: 45 minut

Kuchyň

Nejen v předvánoční době nejfrekventovanější místnosti. Největší nepořádek se ukrývá pod linkou, a to i tehdy, máte-li spodní skříňky zakončeny krycími lištami. „Vycvakněte“ je tedy a pod linkou pečlivě vytřete. Další na řadě by měl být sporák, digestoř a lednička.
Rozumná doba uklízení: 45 minut

Kafe.cz doporučuje:

Tihle pomocníci vám opravdu „helfnou“