Připravte si vlastní vaječný likér: Je levný, snadný a patří ke každým Vánocům

Vaječný likér
Vaječný likér

Vaječný likér patří právem mezi oblíbené nápoje po celém světě. I když se o jeho vzniku vedou pře, nakonec má každý svůj tajný recept, na který nedá dopustit!

Vaječný koňak má bohatou historii u nás i ve světě. I když se dá sehnat v obchodech, většina lidí si ho vaří doma podle rodinného receptu a přidává tajné přísady. Je jedno, jestli ho máte spojený s dětstvím, kdy jste ho usrkávali a připadali si dospěle, nebo je to jeden ze symbolů zimy a podzimu. Máte-li čerstvá vajíčka, nic nebrání tomu, abyste jednou za čas rozmazlili chuťové buňky jemnou a sametovou chutí.

Francouzi nebo Britové?

Původ vaječného likéru pravděpodobně sahá až do raného středověku do doby francouzského krále Ludvíka IX. Francouzského, který byl pověstný svou nespavostí a po nocích bloudil komnatami, aby nakonec skončil v kuchyni pro něco dobrého. Experimentoval tak moc, že vznikl nápoj velice podobný likéru, jak ho známe dnes. "Lait de poule" znamená v překladu kuřecí mléko. Je tedy jasné, že vladařovy chutě byly hodně neobvyklé.

O svůj díl slávy se hlásí také Britové, kteří už ve středověku popíjeli vejce s horkým mlékem a zahřívali se jím během pasení nebo práce na poli. Jen bohatá šlechta si mohla dovolit přidat do nápoje další ingredience jako fíky, víno, pivo a řízné koření.

Během 18. století to byli právě Britové, kdo přivezl lahodný recept za velkou louži. Tam se stal okamžitě velkým hitem a dodnes je nedílnou součástí nejen Vánoc, ale každých oslav během roku. S receptem neexperimentují jako gurmáni v Anglii a přidávají jen whiskey, bourbon nebo brandy.

Recepty ze světa

V Německu do svého tradičního nápoje Eierpunsch přidávají citronovou nebo limetkovou šťávu, hřebíček, čaj a bílé víno.

Jamajčanům nestačila podmanivá vůně likéru, a tak do Koqita přidávají kokosovou vodu nebo rovnou mléko, aby likér zahustili a provoněli.

V Kolumbii pijí sladké víno Marsalu skoro jako vodu, a tak není divu, že jím vylepšují tradiční likér a na Sabajón nedají dopustit.

Tradice

Suroviny:

  • 4 žloutky
  • 100 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 500 ml plnotučného mléka
  • hvězdičku badyánu
  • vanilkový lusk
  • 200 ml bílého rumu

Postup:

Připravte si vodní lázeň. Do hrnce nalijte vodu, postavte na sporák a zapněte. Na hrnec položte větší mísu a vlijte žloutky, přidejte cukr a na nízkou rychlost šlehejte. Na začátku musí  být voda vlažná, jinak byste měli rázem vaječnou omeletu. Jakmile se stoupající teplotou žloutková pěna začne houstnout, přidejte všechny ingredience vyjma rumu. Směs se nesmí vařit! Na poslední chvíli vlijte rum a krátce prohřejte.

Jde to i jinak

Suroviny:

  • 1 šálek neslazeného kokosového mléka
  • 2 vejce
  • vanilkový lusk
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice

Rozmixovat a vypít!

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky