V hlavní roli třešně: Vyzkoušejte bublaninu, megaknedlík i drobenkový koláč

Napřed měly navrch jahody, ale už to tak docela neplatí. Prim budou pomalu hrát třešně, a tak jsme pro vás nachystali klasické i méně obvyklé recepty.

Tvarožník z kyšky s třešněmi

TOP recepty – Třešňový mejdan (snadná bublanina, tvarožník nebo megaknedlík)

Co budete potřebovat:

Suchá směs:

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek curku
1 prášek do pečiva.

Nádivka:

2 kyšky
1 hrnek cukru
3 vejce
100 g másla nebo hery
tuk na vymazání plechu
třešně nebo směs zahradního nebo lesního ovoce

Postup:

  • Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva a rozdělte směs na 2 poloviny.
  • Kyšky, cukr a vejce rozšlehejte.
  • Do vymazaného plechu nasypte polovinu suché směsi, nalijte na ni nádivku a zasypte druhou polovinou směsi.
  • Povrch posypte ovocem a nastrouhejte na něj máslo nebo heru.
  • Plech vložte do předehřáté trouby a upečte při 200 °C dorůžova.

Drobenkový višňový/třešňový koláč

TOP recepty – Třešňový mejdan (snadná bublanina, tvarožník nebo megaknedlík)

Co budete potřebovat:

250 g másla nebo hery
250 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
2 vejce, špetku soli
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
trochu vlažného mléka
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu
asi 500 g čerstvých nebo kompotovaných višní či třešní
mandlové lupínky (nemusí být)

Postup:

  • Višně vypeckujte, kompotované slijte a nechte okapat.
  • Změklý tuk rozdrobte s cukrem, vanilkovým cukrem, 400 g mouky a vytvořte drobenku. Jednu třetinu dejte stranou.
  • Do zbytku drobenky přimíchejte vejce, zbytek mouky proseté s práškem do pečiva, sůl a vlažné mléko podle hustoty těsta.
  • Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.
  • Na povrch narovnejte višně a posypte drobenkou (a mandlovými lupínky).
  • Plech dejte do předehřáté trouby a při 180 °C koláč upečte. Nechte vychladnout a nakrájejte na řezy.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek