Napřed měly navrch jahody, ale už to tak docela neplatí. Prim budou pomalu hrát třešně, a tak jsme pro vás nachystali klasické i méně obvyklé recepty.
Tvarožník z kyšky s třešněmi
Co budete potřebovat:
Suchá směs:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek curku
1 prášek do pečiva.
Nádivka:
2 kyšky
1 hrnek cukru
3 vejce
100 g másla nebo hery
tuk na vymazání plechu
třešně nebo směs zahradního nebo lesního ovoce
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva a rozdělte směs na 2 poloviny.
- Kyšky, cukr a vejce rozšlehejte.
- Do vymazaného plechu nasypte polovinu suché směsi, nalijte na ni nádivku a zasypte druhou polovinou směsi.
- Povrch posypte ovocem a nastrouhejte na něj máslo nebo heru.
- Plech vložte do předehřáté trouby a upečte při 200 °C dorůžova.
Drobenkový višňový/třešňový koláč
Co budete potřebovat:
250 g másla nebo hery
250 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
2 vejce, špetku soli
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
trochu vlažného mléka
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu
asi 500 g čerstvých nebo kompotovaných višní či třešní
mandlové lupínky (nemusí být)
Postup:
- Višně vypeckujte, kompotované slijte a nechte okapat.
- Změklý tuk rozdrobte s cukrem, vanilkovým cukrem, 400 g mouky a vytvořte drobenku. Jednu třetinu dejte stranou.
- Do zbytku drobenky přimíchejte vejce, zbytek mouky proseté s práškem do pečiva, sůl a vlažné mléko podle hustoty těsta.
- Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.
- Na povrch narovnejte višně a posypte drobenkou (a mandlovými lupínky).
- Plech dejte do předehřáté trouby a při 180 °C koláč upečte. Nechte vychladnout a nakrájejte na řezy.