V hlavní roli třešně: Koláč, panenka, clafoutis, knedlíčky a samozřejmě bublanina

Připravili jsme pro vás pět receptů, ve kterých hlavní roli hrají třešně. Možná budete překvapeni, ale najdete mezi nimi i masový recept, exoticky znějící recept na clafoutis a také bublaninu, která zde zkrátka má své místo.

Mandlovo-pistáciový koláč s třešněmi

Seznam surovin

    třešně 500 gramů (vypeckované)
    cukr 80 gramů
    máslo (na vymazání plechu)

Na těsto:
    žloutek 1 kus
    cukr moučkový 2 lžičky
    máslo 375 gramů
    mouka pšeničná hladká 500 gramů
    sůl 1 špetka
    mléko 100 mililitrů

Na drobenku:
    máslo 50 gramů
    mouka pšeničná hladká 50 gramů
    mandle 50 gramů (mleté)
    cukr moučkový 50 gramů
    kardamom 1 špetka (mletý)

Na krém:
    mandle 125 gramů (mleté)
    pistácie 25 gramů (mleté)
    máslo 125 gramů
    cukr moučkový 125 gramů
    vejce 2 kusy



Postup přípravy


Večer před pečením dejte do skleněné misky macerovat třešně s cukrem.

Další den hodinu před použitím třešně vyndejte a nechte okapat.

Z másla, mletých mandlí a pistáci, cukru a vajec ušlehejte hladký krém. Přendejte ho do mělké mísy, zakryjte fólií a uložte do chladu.

Umíchejte drobenku a také ji uložte do chladu.

Mouku prosejte na vál, smíchejte se solí a utvořte důlek. Do něj vložte žloutek, poklaďte mouku máslem nastrouhaným na vločky a posypte cukrem. Kulatým nožem zpracovávejte a přidávejte po troškách mléko. Rukama zpracujte hladké těsto. Uložte ho zabalené do fólie do chladu na 30 minut.

Do vymazané koláčové formy rozetřete těsto, potřete ho tenkou vrstvou krému, poklaďte třešněmi a opět potřete krémem. Koláč vložte do předehřáté trouby a při 180 °C pečte 10 minut. Vyndejte z trouby a posypte povrch drobenkou.

Vložte formu zpět do trouby a pečte dalších 20-30 minut.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek