Dubaj uchvátí cestovatele krásnými plážemi s jemným bílým pískem, modrozeleným mořem a podmořským světem. Jen v Dubaji najdete nejvyšší hotel na světě, umělé palmové ostrovy a zimní areál, ve kterém si můžete zalyžovat. Procházkou po městě vás okouzlí historické budovy, staré mešity a exotické trhy.

Formality spojené s cestováním do Dubaje

Měnou je emirátský dirham (AED) s kurzem 6,6 Kč (2016). Časový posun při odletu z Prahy činí dvě hodiny dopředu v letním období a tři hodiny v zimním období. Pro vycestování musí mít turisté platný pas minimálně šest měsíců od data příletu do země. Do délky pobytu 90 dní není požadováno vízum. Úředním jazykem je arabština, ale bez problémů se zde domluvíte anglicky.

Do Dubaje na jaře nebo na podzim

Díky velice suchému klimatu dosahují teploty v letních měsících až 50 °C ve stínu. Proto zde nastává hlavní turistická sezona, vzhledem k vysokým letním teplotám, mezi březnem a květnem a mezi říjnem a prosincem. V tomto období sahají teploty vzduchu k 30 °C a příjemně teplé je i moře. Nejvíce prší v zimních měsících a teplota vzduchu se pohybuje kolem 20 °C.

Které ubytování je pro vás to pravé

Hotely nabízí svým zákazníkům vysoký komfort, jemuž odpovídají i ceny ubytování. Budete-li shánět hotel na vlastní pěst, počítejte s minimálním výdajem ve výši 600 Kč na osobu za noc v hotelu nejnižší cenové kategorie na okraji města (dvoulůžkový pokoj). Cena ubytování v lepším hotelu se pohybuje mezi 1 500 až 3 000 Kč na osobu a v luxusnějších hotelech zaplatíte zpravidla od 6 000 Kč, ale výjimkou není ani 20 000 Kč na osobu za noc. Zvolit z nabídky ubytování můžete od luxusních hotelů až po hostely, avšak přespávání v hostelech není pohodlné a zdaleka ani bezpečné. Pokud raději volíte dovolenou s cestovní kanceláří, vyplatí se vám zakoupit last minute zájezdy do Dubaje nebo vyčkat na léto, kdy klesají ceny ubytování v celých Spojených arabských emirátech.

Užitečné informace

Pokud si vyměníte valuty ve směnárně (ne v bance), nebudete platit zbytečné poplatky.
• Pátek je označován jako den pracovního klidu a velká část obchodů otevírá až ve 14:00. Běžná otevírací doba supermarketů je od 9:00 do 23:00. Při Ramadánu se otevírací doba prodlužuje do jedné hodiny v noci. Obchody mají denně od 13:00 do 16:00 hodin přestávku.
• V období Ramadánu některé hotely omezují podávání alkoholu hostům a také servírování jídla během dne.
• Mimo hotely by neměli turisté nosit plavky, tílka, kraťasy či krátké sukně.
• Během Ramadánu jsou uzavřeny veškeré noční podniky a také nefunguje občerstvení u bazénu.
• Vzhledem k vysokým teplotám s sebou přibalte ochranné krémy s vysokým UV faktorem.

Z Prahy do Dubaje za 6 hodin letu

Jedinou vhodnou dopravou na trase Praha – Dubaj je letecké spojení. Z Prahy létá do Dubaje bez přestupu společnost Smartwings Travel Service v turistické sezoně za 7 500 Kč. Letenku nakupujte s výrazným předstihem. Pokud se rozhodnete pro svou cestu do Dubaje pozdě, pravděpodobně poletíte se společností Ukraine International Airlines s přestupem v Kyjevě za cenu 8 000 Kč. Délka letu se různí, ale počítejte s cestou kolem 12 hodin. Za necelých 10 000 Kč vás do Dubaje dopraví také Turkish Airlines s přestupem v Istanbulu.

Cena zájezdu včetně letenky a ubytování v tříhvězdičkovém hotelu na sedm dní začíná na necelých 13 000 Kč. Last minute zájezdy do Dubaje se vyplatí těm cestovatelům, kteří se rádi rozhodují na poslední chvíli a nesehnali by na zvolený termín letenku nebo ubytování. Dovolená v Dubaji je vhodná pro seniory, rodiny s dětmi nebo mladé páry, kteří upřednostňují nadstandardní služby cestovní kanceláře a delegáta před neznámým cestováním na vlastní pěst.

Poznejte Dubaj

Město Dubaj je možné rozdělit na několik částí. Historická část Deira se spolu s Bur Dubai označuje za centrum města. Ve čtvrti Jumeirah uvidíte luxusní vily, stavby a rozmanité multikulturní prostředí. Nejmodernější budovy se soustředí v části Dubai Marina a právě zde žije nejvíce Američanů a Evropanů. Migranti z Indie a Filipín se usadili ve čtvrti Al Satwa. Velice levně se najíte ve čtvrti Al Karama.

Při návštěvě Dubaje rozhodně musíte vidět Dubajské muzeum, kde se dozvíte podrobnou historii emirátu Dubaj, uvidíte rekonstrukci zlatého trhu a samotný vývoj města. Dále nesmíte vynechat návštěvu mešity Jumeirah, do které je povolen vstup nemuslimským turistům.

V Dubaji vás uchvátí architektonické skvosty moderní doby. Velké stavby sahající do nebes, luxusní obchodní centra, hotely s bazény. Naproti tomu v historické čtvrti Bastákíja a Deira ucítíte vůni koření a poznáte krásu staré Dubaje. V hliněných domech s tradičními větrnými věžemi se přesunete do dob počátku 20. století. Arabské a indické šperky můžete vidět v Gold and Diamond Park Museum. Vydejte se k mrakodrapu Etisalat s obřím golfovým míčkem na střeše a neopomeňte se podívat na hotel Burj Al-Arab vysoký 321 metrů připomínající plachetnici. Tento sedmihvězdičkový hotel je nejvyšší na světě. Tato unikátní stavba se označuje za nový symbol Dubaje a stojí na uměle zbudovaném ostrově. Cena ubytování v luxusních apartmánech se pohybuje od 42 000 Kč do 85 000 Kč za noc (za apartmán). Podél mořské zátoky na promenádě Dubai Creek se dostanete z centra města až k pobřeží.

Co jste o Dubaji nevěděli

• Rezidenti emirátu Dubaj žijí téměř všichni v hlavním městě Dubaj.
• Zaměstnanci v hlavním městě velice často nebydlí v blízkosti svého zaměstnání, ale dojíždí ze sousedního emirátu Šardžá, protože jsou zde značně nižší nájmy.
• Banky a státní instituce mají zavřeno v pátek a v sobotu. Oficiální pracovní týden je od neděle do čtvrtka.
• I kdyby byl hotel Burj Al-Arab po 50 let provozu plně obsazen, investoři tvrdí, že ani po této době se nezaplatí náklady na jeho stavbu. Na konstrukci hotelu a vybavení interiéru bylo použito převážně zlato, žula a mramor.
• Jiné náboženství než islám je ve Spojených arabských emirátech tolerováno, avšak jeho šíření je nelegální.

Dovolená plná zážitků a zábavy

Na pláži můžete výborně relaxovat, potápět se nebo šnorchlovat. Zajímavé jsou výlety na safari do pouště, kde uvidíte z velké blízkosti pouštní duny a exotická zvířata. V zimě se zde pořádá Dubai Shopping Festival, golfový turnaj Desert Classing PGA, koňské dostihy Dubai World Cup, Dubai Jazz Festival a další akce. Nákupní centra se snaží zákazníky nalákat na velké slevy zboží. Právě v Dubaji můžete navštívit největší zlatý trh světa Gold Souk. Pod dlouhou dřevěnou střechou obchodníci prodávají nevídané množství zlatých šperků, zlatých cihel a prutů.

Jestliže jste v Dubaji již vše viděli, vypravte se za město sjíždět na lyžích písečné duny, přespat v poušti v beduínském stanu nebo projíždět poušť v terénním autě. Ve vyprahlé krajině si zahrajete golf na dokonale zeleném golfovém hřišti. Pokud rádi lyžujete, navštivte zastřešený lyžařský areál Ski Dubai, který je součástí nákupního centra Mall of the Emirates.