Pojďme se podívat na dva recepty, které vycházejí z jedné hlavní bezlepkové suroviny, ale ve výsledku dají dvě zcela odlišná hlavní jídla.

U obou receptů se začíná přípravou noků nebo halušek

Klasické noky nebo halušky připravíme velice snadno. Suroviny intenzivně promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté znovu prohněteme a můžeme tvarovat. Způsobů je celá řada, ale asi nejjednodušší je vyválet tenký váleček (cca 1 cm) a ten rozkrájet rovně nebo zešikma na menší kousky.Výsledné tvary vhodíme do vroucí vody asi na 5-6 min. Po vytažení necháme odkapat v cedníku.

Bezlepkové noky s tomatovou omáčkou

Suroviny na noky:
• 200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
• 300 ml vody

Ostatní suroviny:
• 1 plechovka loupaných rajčat
• 100 g šunky (raději prosciutta)
• 50 g mladého sýra (ideálně Pecorino)
• 2-3 stroužky česneku
• 1 polévková lžíce sekané čerstvé bazalky
• ½ čajové lžíce sušeného oregana
• pepř, sůl

Postup:
Na lžíci olivového oleje osmahneme na plátky nakrájený česnek, pak přidáme šunku na kostičky a na chviličku i sušené oregano. Nakonec půjdou rajčata z konzervy, které společně s ostatními surovinami podusíme, aby se omáčka zredukovala. Asi po 10 minutách okořeníme solí a pepřem a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme sekané lístky bazalky. Omáčku smícháme s noky a bohatě posypeme strouhaným pecorinem.

Bezlepkové brynzové halušky

Suroviny na halušky :
• 200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
• 200 ml vody
• 2 vejce

Ostatní suroviny:
• 150-200 g brynzy
• 150 g slaniny

Postup:
Suroviny na halušky promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté prohněteme a protlačíme skrz haluškové sítko do vroucí mírně osolené vody. Vaříme krátce 3-4 minuty. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Servírovat můžeme dvojím způsobem:
1. Horké noky promícháme s teplou brynzou, která se na nich roztopí, a nakonec polijeme rozškvařenou slaninou.
2. Rozškvařenou slaninu stáhneme z ohně, přidáme brynzu a nakonec vmícháme horké noky.