Jennifer Lopez (41), zpěvačka

Slavnostní otevření její »latino« restaurace Madres v kalifornské Pasadeně v roce 2002 poznamenal trapas. Poslíček přinesl květiny od herce (a přítele) Bena Afflecka (38) a dal je Jennifer ve chvíli, kdy hned vedle stál její tehdejší manžel Cris Judd (41). V lednu 2003 se s Juddem rozvedla a do roka se stačila rozejít i s Affleckem. Možná to bylo špatné znamení, podnik totiž předloni zkrachoval.

Ashton Kutcher (32), herec

S kolegy Dannym Mastersonem a Wilmerem Valderramou si v Hollywoodu otevřel italský restaurant Dolce. Manžel o 15 let starší herečky Demi Moore v restauraci uspořádal divokou oslavu osmnáctých narozenin své nevlastní dcery Rumer (dnes 22), jejímž biologickým otcem je další hollywoodská hvězda, Bruce Willis (55). Mimochodem, Kutcherovi patří i další restaurace včetně asijské Geisha House.

Justin Timberlake (29), zpěvák

Před třemi lety si otevřel v New Yorku restauraci Southern Hospitality (Jižanská pohostinnost), která se specializuje na barbecue žebírka, krabí maso a nechybí ani na jihu USA všudypřítomná kukuřice. Timberlake do nabídky zařadil i několik oblíbených receptů své babičky. „Jen jsme napřed museli zjistit, kterých se je ochotná vzdát, a které si nechá jen pro sebe jako rodinné tajemství,“ říká zpěvák.

Britney Spears (28), zpěvačka

Britney spojila poštovní zkratky pro New York (NY) a svou rodnou Louisianu (LA) a rozjela v roce 2002 v New Yorku restauraci Nyla, která byla spíš lepším bistrem. „Půjde o něco úplně nového,“ sdělila tehdy novinářům hrdě. Zákazníci si to nemysleli a projektu se nedařilo. Hygienici navíc časem odhalili několik nedostatků a rozčarovaná Britney se z podniku stáhla a přenechala ho obchodním partnerům.

Bruce Willis (55), Arnold Schwarzenegger (63) a Sylvester Stallone (64), herci

V roce 1991 se s plnou parádou vrhli do podnikání a investovali do sítě restaurací Planet Hollywood. Jedna byla i v Praze, ale dlouho nevydržela. Ani tři slavná jména nemohla podniky zachránit od problémů. Zisky a ztráty se střídaly jako na houpačce. Znechucený Schwarzenegger se v roce 2000 vzdal spoluúčasti a o tři roky později se stal guvernérem Kalifornie, kterým je dodnes.

Bono Vox (50), frontman kapely U2

Dole restaurace, nahoře hotel. Irský zpěvák se ukázal být dobrým obchodníkem, když v roce 1992 koupil v Dublinu chátrající Clarence Hotel a udělal z něj výnosný podnik.

Naomi Campbell (40), Elle MacPherson (47), Claudia Schiffer (39), modelky

Klasický příklad neúspěchu. Kráskám to jde na přehlídkách, ale otevření Fashion Café v Londýně v roce 1997 bylo krokem vedle. Slavnostní zahájení provozu bylo úchvatné, počet zákazníků ale nevalný. Už po 11 měsících skončilo Café v likvidaci a modelky ze svých peněz neviděly ani cent.

Robert De Niro (67), herec

Další dobrý obchodník mezi herci. Jako spolumajitel sítě japonských restaurací Nobu má příjem zaručený bez ohledu na to, zda bude dál hrát nebo půjde do penze. Populární podnik začínal v New Yorku a postupně expandoval do míst jako jsou Londýn, Atény, Hongkong, Tokio, Melbourne a na Bahamy.

Eva Longoria (35), herečka

Hvězda seriálu Zoufalé manželky vsadila na středomořskou kuchyni, když si v Los Angeles před dvěma lety otevřela restauraci Beso. Na jídelníček nechala zařadit vlastní tajné recepty na guacamole (mexický pokrm z rozdrceného zralého avokáda, rajčat a soli) a tortilovou polévku a sama také vybrala španělskou poezii, kterou nechala ozdobit stěny restaurace.

Puff Diddy (40), zpěvák

Populární rapper si v New Yorku otevřel restauraci Justin‘s, pojmenovanou po svém synovi. Nabídku jídel inspirovalo kuchařské umění jeho babičky a pokrmy založené na čerstvých surovinách a exotickém koření jsou odrazem toho nejlepšího, co mohou jih Spojených států a Karibik nabídnout.

Cameron Diaz (37), herečka

Už několik let provozuje ve floridském Miami Beach restauraci Bambu, která se orientuje na asijskou kuchyni. Cameron v podniku sice moc často nepotkáte, ale vaří se tam prý skvěle. Kulinářští kritici nešetří chválou a podniku se daří.