Žena z New Yorku (47) před dvěma a půl lety polila v návalu žárlivosti bývalého milence hořlavým čistidlem a zapálila. Při akci se vznítila také ona a další tři lidé, v jejichž blízkosti se ocitla.

Ti i její milenec na následky zranění zemřeli. Žena, které oheň zohavil tvář, byla obviněna ze čtyřnásobné vraždy… Brutální video celé akce, jež pořídila bezpečnostní kamera, bylo k dispozici na YouTube.

Občas se hovoří o žárlivosti zdravé („normální“) a pak o té paranoidní. „Jak známo, lidstvo má polygamní základ, a pokud monogamii považujeme za žádoucí, ať z hlediska sociálního, společenského či majetkového, pak žárlivosti musíme přisoudit i kladnou roli stabilizující síly.

A ještě zajímavá poznámka: žárlivost není nutně spojena s láskou! Člověk, který už ženu (muže) nemiluje, může žárlit na muže (ženu), který o ni projeví zájem. Další poznatek: je nevymýtitelná! Mladý, starý, hezký, ošklivý, hloupý, chytrý…

Před dvěma lety 18letý mladík z Břeclavska ubodal k smrti 20letého „soka“ a vážně poranil i jeho mladší přítelkyni. Důvod? Žárlivost - a šlo o kluka ze slušné rodiny.

Othello a Othellky

Žárlivost ovlivňují charakterové vlastnosti „postiženého“, ale je dokázáno, že i ti, kdo procházejí speciálními psychotréninky, procvičováním logického myšlení a tak dále, můžou tomuto citu podlehnout.

Vzpomínáte na astronautku Lisu Nowakovou, která před skoro před čtyřmi roky jela z Houstonu do Orlanda (stovky kilometrů) bez zastávky, aby unesla novou přítelkyni bývalého milence-astronauta?

No, naštěstí to dopadlo beze ztrát, což se třeba o pražském případu z ledna 2007 nedá říct. Uklízečka Jitka P. (37) uškrtila v afektu a ze žárlivosti ve vaně kabelem od lampy svou sokyni. Její milenec jí totiž zapomněl říct, že s ní už žít nehodlá a že má milenku. Žárlivost stála lidský život a vražedkyni přišla na 12,5 roku vězení…

Žárlivostí k nevěře

  • Je-li nezpochybnitelný důvod, i inteligentní partner si může zažárlit a nemusí být považován za šílence.
  • Žárlivostí lze přivolat nevěru, je tragická tím, že je kontraproduktivní. Žárlení přinese opak toho, co si přejete.
  • Lehká forma žárlivosti je považována za zdravou – ukazuje, že nám na partnerovi záleží.
  • Totální netečnost není ideál: „Jak by vám asi bylo, kdyby vás přistihl partner ve vášnivém objetí s nějakým cizím mužem, a jen na půl úst pronesl: Ty, hele, až si to tady vyřídíš, tak se zastav doma, já zatím něco přemáchnu, mohla bys mi pak pomoct s věšením.“ PhDr. Petr Šmolka