Distutujte: Receptů na tiramisu je spousta. Přidejte ten svůj. Nebo se alespoň podělte o zajímavý tip, kam jít ochutnávat.
Tiramisu po česku
INGREDIENCE: 2 kelímky pomazánkového másla bez příchuti, 2 kelímky smetany ke šlehání, 4-5 lžic cukru, 1-2 lžičky instantní kávy, 2 lžíce mandlového likéru,1 lžíce kakaa, 2 balíčky cukrářských piškotů
- Kávu nasypte do hrnečku a zalijte 100 ml vroucí vody a přimíchejte likér.
- Začněte šlehat smetanu a když začne tuhnout, přidejte cukr a pomazánkové máslo (pokojové teploty). Šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Obdélníkovou misku (rozměr asi 20 x 30 cm) vyložte vrstvou cukrářských piškotů.
- Pokapejte je polovinou kávy a počkejte, než se vsákne.
- Potřete polovinou krému a vše zopakujte. Krém na povrchu uhlaďte, formu přikryjte a vložte na několik hodin do chladu (nejlépe přes noc).
- Před rozkrájením moučník posypte přes cedník kakaovým práškem.
Tiramisu do skleničky
INGREDIENCE: 1 šálek silné černé kávy, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 4 lžíce kávového likéru nebo rumu, 250 g mascarpone, 220 ml šlehačky, cukrářské piškoty, kakao
- V horké vodní lázni našlehejte žloutky s cukrem do horké husté pěny, vyndejte ji z lázně a šlehejte do zchladnutí.
- Opatrně vmíchejte opatrně likér promíchaný s mascarpone a krémově ušlehanou šlehačku.
- Piškoty namočené v kávě navrstvěte střídavě s krémem do širších pohárů nebo misek.
- Nakonec vše posypte kakaem a nechte v chladu dobře vychladit a ztuhnout.
Bramborové tiramisu
INGREDIENCE: 300 g vařených oloupaných brambor, 1 sáček dětských piškotů, 100 g sýru mascarpone, 100 g cukru, 2 dl mléka, 1 vejce, 1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 0,5 dl uvařené a vychladlé silné kávy, 2 lžíce kakaa
- Žloutek a pudinkový prášek rozmícháme v polovině mléka.
- Zbylou polovinu mléka přivedeme k varu.
- Pudinkovou směs se žloutkem vlijeme do vroucího mléka a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Krém přelijeme do kovové mísy, postavíme do nádoby se studenou vodou a zchladíme.
- Do mísy nastrouháme brambory, přidáme cukr, vychladlý krém, mascarpone a důkladně promícháme.
- Na závěr vmícháme sníh ušlehaný z bílku.
- Připravený krém nalijeme do vhodné formy ve vrstvě silné asi 2 cm. Na povrch rozložíme vrstvu piškotů, pokapeme je kávou a přelijeme další vrstvou krému.
- Krém poklademe opět piškoty, potřeme je zbylým krémem a hustě posypeme kakaem.
- Hotové tiramisu uložíme do chladničky a necháme alespoň 8 hodin odležet a ztuhnout.