Nepatříte mezi ty, kteří by často stáli u plotny, a přesto byste chtěli sebe nebo své blízké potěšit něčím dobrým? Nechte se inspirovat výtečnými recepty, které zachutnají každému. Základní ingrediencí pro jejich přípravu je smetana, se kterou se dají v kuchyni vykouzlit opravdové lahůdky. Kupujte ale jen ty kvalitní. Pokud při nákupu sáhnete po smetanách od značky Kunín, nebudete zklamaní. Mléko od prvotřídních dodavatelů a důsledná kontrola při výrobě jsou zárukou jejich prvotřídní kvality.

Kokosovo-smetanové řezy s jahodovým sorbetem

Na řezy budete potřebovat (rozměr pekáčku 33 cm x 24 cm):
3 vejce
1 hrnek krupicového cukru
½ hrnku oleje
1 hrnek Čerstvého mléka od Mlékárny Kunín
2 hrnky polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek
1 a 2/3 hrnku strouhaného kokosu
¾ hrnku moučkového cukru
špetka soli
2x 200 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín

Postup:
V hluboké míse smícháme olej, vejce, mléko, krupicový cukr a sůl. Ve druhé misce smícháme mouku s vanilkovým cukrem a kypřicím práškem a směs vmícháme do mísy s vejci. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zasypeme strouhaným kokosem smíchaným s moučkovým cukrem. Plech dáme do trouby nahřáté na 170 °C. Pečeme asi 30 minut a po vytažení z trouby rovnoměrně zalijeme tekutou šlehačkou.

Na jahodový sorbet (asi na ½ litru) budete potřebovat:
300 g jahod
4 lžíce krupicového cukru
1 bílek
200 ml dětského šampusu

Postup:
Do vysoké mísy nasypeme očištěné, pokrájené jahody, polovinu cukru a dobře rozmixujeme. Ve druhé misce vyšleháme bílek do lehké pěny, přisypeme cukr a vyšleháme na jemný sníh. K jahodám přimícháme nejprve šampus a potom opatrně vmícháme sníh.

Směs nalijeme do nízké formy nebo pekáčku a dáme do mrazáku. Během hodiny směs dvakrát promícháme. Když zmrzne, nalámeme ji do vysoké mísy a ponorným mixérem rozsekáme na ledovou kaši. Znovu ji rozetřeme do formy, zakryjeme fólií a dáme zamrazit. Sorbet lze samozřejmě připravit i ve zmrzlinovači.

Tip: Sorbet má po rozmixování a opětovném zamražení jemnější strukturu, protože mixér rozseká krystalky ledu, které vzniknou samovolným mrazením. Celá operace musí ale proběhnout tak rychle, aby se kaše neroztekla, následně by se znovu vytvořily větší ledové krystaly.

Obtížnost receptu: střední
Celkový čas na přípravu: 50 minut + doba mražení
Celkový čas na pečení: 30 minut

Smažené jahody v mandlovém těstíčku s jahodovo-smetanovou zmrzlinou

Na 4 porce budete potřebovat:
12 ks vyzrálých jahod
2 vejce
200 ml Čerstvého mléka od Mlékárny Kunín
60 g hladké mouky
40 g mletých mandlí
sůl
olej na smažení

Postup:
Mleté mandle nasypeme do mísy. Přimícháme žloutky, mléko, mouku a nakonec ušlehaný jemný sníh z bílků.Do kastrůlku si nalijeme olej a nahřejeme ho na vyšší teplotu. Jahody jednotlivě napichujeme na špejli, namočíme do těstíčka a ihned ponoříme do oleje.Smažíme asi minutu, aby jahody příliš nezměkly. Poté je dáme na savý papír. Rozdělíme na talíře, pocukrujeme a doplníme zmrzlinou.

Na jahodovo-smetanovou zmrzlinu (asi 600 ml) budete potřebovat:
300 g jahod
50 g moučkového cukru
50 g bílé čokolády
80 g Smetany ke šlehání 31% od Mlékárny Kunín
190 g Zakysané smetany Selská od Mlékárny Kunín

Postup:
Do vysoké mísy nasypeme očištěné, pokrájené jahody, cukr, zakysanou smetanu a dobře rozmixujeme. Čokoládu dáme do malé kovové misky a necháme zvolna rozpustit na vodní lázni. Přilijeme smetanu a mícháme, než se vše spojí. Směs vmícháme do jahod a hmotu nalijeme do nízké formy nebo pekáčku. Dáme do mrazáku a během hodiny směs dvakrát promícháme. Když zmrzne, nalámeme ji do vysoké mísy a ponorným mixérem rozsekáme na ledovou kaši. Znovu ji rozetřeme do formy, zakryjeme fólií a dáme zamrazit. Zmrzlinu lze samozřejmě připravit i ve zmrzlinovači.

Obtížnost receptu: střední
Celkový čas na přípravu jahod v těstíčku: 20 minut
Celkový čas na přípravu zmrzliny: 30 minut + čas na mražení